El foc de la Catalunya Nord i Portbou ja ha cremat 750 hectàrees

Els evacuats poden tornar a casa mentre s'espera un descens temporal del vent a la matinada

ACTUALITZAT 21:22h | L'incendi forestal que ha començat aquest matí a la Catalunya Nord ja ha creuat la frontera i ha entrat a l'Alt Empordà, més concretament al terme municipal de Portbou però es descarta que pugui afectar al nucli del poble. En aquests moments hi ha 43 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat treballant per apagar les flames mentre que els dos avions que feien tasques d'extinció s'han hagut de retirar degut a la força del vent però a les sis de la tarda s'hi ha sumat un helicòpter bombarder que amb la caiguda del sol ha retornat a la base.

El front afecta principalment el puig de la Farella i hi treballen 103 bombers, agrupacions de defensa forestal (ADF), Mossos d'Esquadra, Agents Rurals, Protecció Civil i Policia Local. A la banda dels Pirineus Orientals hi treballen amb 362 efectius, com a mínim. El foc, que baixava del Puig de l'Àliga, és a tocar el pantà de Portbou. Aquí els Bombers intenten a hores d'ara frenar-lo perquè no passi a la vessant sud de la muntanya.

La Prefectura dels Pirineus Orientals ha xifrat en 750 les hectàrees afectades de les quals 90,6 hectàrees pertanyen a l'Espai Natural Protegit del Massís de l'Albera en el terme municipal de Portbou. L'alcalde del municipi, Xavier Barranco, ha explicat que s'ha començat a evacuar els primers veïns del barri de la muntanya un cop el fum ha arribat a la localitat. En declaracions a Catalunya Ràdio, Barranco ja havia avisat que el foc era "a tocar" del terme, "a 300 metres aproximadament". L'Ajuntament ha habilitat el centre cívic perquè la gent s'hi refugiï i no estigui exposada al fum i ha donat instruccions perquè no surti al carrer sense mascareta. 

Amb tot, pels voltants de les 21h el cap d'Emergències de la regió de Girona, Jordi Martín, ha explicat que preveuen que les persones desallotjades o que s'han quedat atrapades a un i altre costat de la frontera puguin anar cap a casa. Tot i això, ha avisat que la carretera N-260 seguirà tallada durant la nit perquè la fan servir tant els Bombers de la Generalitat com els dels Pirineus Orientals. Un bomber ha resultat ferit lleu pel fum i ha estat atès pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

L'incendi s'ha originat a prop del pic de Sant Joan, entre Banyuls i Cervera de la Marenda. Segons les dades facilitades pel Servei Català de Trànsit (SCT), s'ha tallat la N-260 a Portbou per la manca de visibilitat causada per la intensa fumera generada per les flames. També està tallada la RD-914 entre Cervera de la Marenda i Banyuls.

Per la seva banda, SNCF ha informat que no circula cap tren des de Portbou fins a Perpinyà, la qual cosa deixa sense servei localitats com Argelers, Portvendres i Banyuls. L'operador ferroviari francès estima recuperar el servei dilluns a les deu del matí.

El Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) i els Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) estan col·laborant amb els Pompièrs dels Pirineus Orientals en les maniobres de foc tècnic per aconseguir aturar l'avanç de les flames. Els Bombers de la Generalitat treballen intensament per controlar l'incendi i evitar que s'ampliï.

Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), a la zona de Portbou la velocitat mitjana del vent és de 50 km/h amb ratxes que arriben als 90 km/h puntualment. Aquesta matinada la tramuntana afluixarà i els cops de vent oscil·laran entorn els 50-70 km/h. En canvi, per demà s'espera que es reforçarà de nou i s'assoliran els 100 km/h, dificultant les tasques d'extinció i eliminant la possibilitat que els mitjans aeris hi puguin participar.

Tot i això, un descens de la velocitat del vent i l’increment de les humitats relatives a la zona al llarg de la pròxima nit ajudarien en les tasques d’extinció.  A l'altra banda dels Pirineus, s'han evacuat 300 persones a Cervera, on se n'han confinat 180 en total.