El monestir de Sant Quirze de Colera retorna al passat amb una sessió de tastos ancestrals

Glops d'Història i Cellers d'en Guilla van desafiar a la tramuntana en un dels actes destacats del Vívid

Rabós (Alt Empordà), va acollir ahir al migdia una nova activitat del Vívid que portava per nom Tastos Ancestrals. L'esdeveniment es va realitzar al monestir de Sant Quirze de Colera, un conjunt arquitectònic que està format per la basílica de Sant Quirze, diverses dependències monàstiques organitzades al voltant del pati del claustre, una torre de defensa i restes d'un pany de muralla, l'església de Santa Maria i les restes de l'antic hospital.

Una quarantena d'assistents van viatjar en el temps fins al segle IX de la mà de la Romina Ribera de Glops d’Història i en Marc Mallol dels Cellers d'en Guilla. Els experts van explicar els inicis del monestir, les costums dels monjos i la manera en que fabricaven els seus vins. Els participants a l'activitat van poder degustar diferents vins mentre aprenien la història i la cultura que envolta aquesta zona.

La tramuntana, que amenaçava amb acompanyar durant tota la visita, va donar una petita treva abans de començar però els primers cops de vent que superaven els 50 km/h es van fer notar d'un bon inici, fet que va obligar a traslladar el maridatge a l'interior del claustre. Tanmateix, la ventada no va esguerrar una trobada on Ribera va desgranar els secrets de la holografia d'aquella zona, la vida monacal i, sobretot, l'elaboració dels vins -alguns per accident-.

Mallol va dur tres mostres de begudes elaborades pel celler on n'és l'enòleg des del 2015. El primer d'ells un moscat monovarietal que se'n va fer una petita tirada després d'aprofitar el raïm que havia sobrat d'una verema. El resultat va ser una dolça i enterbolida sorpresa de la que només se'n conserven una dotzena d'ampolles i que ahir els assistents van poder provar en exclusiva, ja que no es troba a la venda.

Seguidament va ser el torn per dos vins de la col·lecció Ancestral, un vi escumós elaborat per aquest històric mètode que consisteix en obtenir el gas carbònic de la fermentació del sucre propi del raïm, per la qual cosa s’embotella abans de acabar la fermentació. El primer d'ells, un moscat amb una mica de macabeu va obrir boca per donar pas al maridatge d'embotits, formatges i pa de farigola que esperava sota les arcades del claustre.

Posteriorment, ja dins de l'església del monestir, es va rematar per part de Ribera amb l'explicació de la història del conjunt declarat Bé Cultural d'Interès Nacional el 1993, una joia arquitectònica mostra de l'art romànic català i que es caracteritza per la seva imponent estructura. L'últim dels tastos va consistir amb un vi ancestral de garnatxa roja, de color rosat pàl·lid i amb aromes afruitats de aranja que combina el cítric i el dolç.

El Vívíd continua el proper cap de setmana amb dotze activitats més programades, concentrades en gran part el dissabte. El divendres en destaca un nou sopar del Festival de tasts de l'Empordà, en aquesta ocasió al restaurant d'estrella Michelin, Els Tinars de Llagostera (Gironès.

Pel dissabte en destaquen l'esmorzar al celler Martín Faixó amb el xef Moisés Vega o el Wine sunset a Finca Furot (ambdós amb les entrades exhaurides) o bé el tast a quatre mans de vins i formatges al celler Vinyes dels Aspres o el tastet de vins i flors de vinya al Mas Oller.

De cara a diumenge, Diada de Sant Jordi, no s'han programat activitats, deixant el protagonisme del dia a les roses i els llibres.