L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha aconseguit el suport del grup del PPC i del regidor no adscrit Carles Palomares per aprovar el projecte per canviar tots els contenidors, que el ple del dilluns va tombar. Després de l'acord, l'alcalde convocarà un ple extraordinari el dilluns 27 on podrà aprovar el projecte i, per tant, l'ajuntament no perdrà la subvenció europea de 2 MEUR. A canvi, el consistori es compromet a signar un conveni amb centres especials de treball i empreses d'inserció per cedir tots els contenidors vells, uns 2.700.
D'aquesta manera, els podran reparar i vendre pel seu compte, generant llocs de treball i una nova font d'inversió a aquestes empreses sense ànim de lucre.
L'equip de govern ha aconseguit trobar una sortida per no perdre els 2 MEUR d'una subvenció europea per a projectes mediambientals, que havia decidit destinar en el canvi de tots els contenidors de la ciutats per poder unificar-ne el model (seran tots de càrrega lateral) i estendre el reciclatge de les diferents fraccions a tota la ciutat. Ara bé, aquest projecte -al qual el consistori hi ha d'aportar 500.000 euros i que encareix el contracte d'escombraries amb FCC en 144.000 euros- va topar amb el vot negatiu de tota l'oposició en el ple del dilluns.
Des del govern municipal han estat fent gestions amb els diferents grups per poder trobar una solució que, finalment, s'ha acabat de tancar aquest divendres. L'alcalde, Carles Puigdemont, ha explicat que han pactat amb les dues regidores populars i l'exregidor del mateix grup -que va abandonar el partit fa un mes i ara ocupa un escó com a no adscrit- un acord que permetrà que donin suport a CiU en un nou ple, que tindrà caràcter extraordinari i es farà el dilluns 27.
Els punts de l'acord
L'acord estableix que l'ajuntament signarà un conveni amb empreses i entitats que treballen amb persones en risc d'exclusió social o discapacitats per tal de cedir-los tots els contenidors vells (uns 2.700) per tal que els puguin reparar i vendre posteriorment a empreses o ajuntaments. El cost d'un contenidor metàl·lic nou com els que hi ha a Girona és de 900 euros. Per tant, l'alcalde considera que és un bon acord ja que poden generar llocs de treball a aquestes empreses per a la recuperació dels centenars de contenidors i, alhora, un cop venuts tenir una font més d'ingressos.
Concretament, s'ha decidit que els beneficiaris d'aquesta donació siguin la Fundació Ramon Noguera, Mifas, la Fundació Tresc, la Fundació Onyar, la Fundació els Joncs, Drissa, Fundació Oscobe, Astrid 21, Ecosol, Eina Activa, Fundació Astres i Tirgi.
Segons ha valorat Puigdemont, una de les preocupacions que el PPC va expressar durant el ple era que si es canviaven tots els contenidors es deixava de donar feina als centres especials de treballs, que s'han fet càrrec fins ara del manteniment dels contenidors. Per això, l'alcalde valora que amb aquest acord continuen mantenint els llocs de treball d'aquests centres especials de treball.
A banda d'aquest acord, CiU també s'ha compromès a no reduir la freqüència de la recollida de la fracció orgànica a la zona de l'Eixample. El PPC havia criticat la decisió del consistori de, un cop s'hagin canviat els contenidors, reduir de sis a tres dies la recollida d'aquesta fracció. Ara, en canvi, es compromet a mantenir-la tal i com està.
Els dos grups també han acordat "prioritzar" el soterrament dels contenidors que, segons el contracte de neteja, hauria de fer-se en els propers vuit anys i que, segons l'alcalde, es podria accelerar. La regidora del PPC Cuca Mascort ha concretat que l'acord preveu començar amb el soterrament de 200 contenidor aquest mateix any i que es començarà pels de la plaça Sant Domènec.