Puigdemont carrega contra l'oposició

Acusa els grups de voler bloquejar l'acció del govern i perdre una subvenció de 2 milions d'euros provinent de fons europeus

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, acompanyat de bona part dels regidors del govern, ha comparegut per lamentar que l'oposició tombés en el ple de dilluns el projecte per canviar tots els contenidors de la ciutat. L'alcalde ha remarcat que Girona perd 2 MEUR de fons europeus per a aquest projecte, al qual l'ajuntament havia d'aportar 500.000 euros.

Segons Puigdemont, el vot negatiu en bloc de l'oposició demostra la voluntat de bloquejar l'acció del govern. "No és just que per interessos partidistes la ciutat hi perdi", ha dit. A més, ha recordat que CiU ja va informar sobre el projecte al ple del juliol i que també estava inclòs als pressupostos. En aquell ple, cap grup es va oposar al projecte.

El ple de maig havia d'aprovar una modificació en el contracte d'escombraries per incorporar el projecte que ha fet l'ajuntament per canviar més de 2.800 contenidors de la ciutat, per tal d'unificar els models (tots eren de càrrega lateral) i poder també estendre la recollida de fracció orgànica a tota la ciutat. L'equip de govern sosté que és una necessitat latent a la ciutat, ja que el 80% dels actuals està en mal estat (tenen ja deu anys) i això desperta les crítiques i queixes de veïns.

El projecte té un cost total de 2,5 MEUR, dels quals 2 MEUR els aportaria la Unió Europa a través de fons Feder per a projectes mediambientals. La resta, 500.000 euros, corren a compte de l'ajuntament, que també ha de pagar l'encariment del contracte d'escombraries (144.000 euros en vuit anys). Ara bé, la negativa de tots els grups va deixar el govern municipal -en minoria- totalment sol i, per tant, el projecte ha quedat en un calaix.

Dures crítiques a l'oposició

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha comparegut aquesta tarda acompanyat de bona part del seu equip per tal de valorar la situació. Per una banda, ha estat molt crític amb l'oposició, a qui ha acusat de posar "pells de plàtan" al govern i no respectar "les normes del joc de la democràcia". Segons ha recordat, el projecte dels contenidors ja es va portar al ple del passat juliol i cap grup hi va votar en contra. En aquella ocasió, fins i tot la CUP i PPC hi van votar a favor i ICV i PSC s'hi van abstenir.

A més, ha assenyalat que al pressupost municipal d'aquest any -que CiU va aconseguir tirar endavant amb les abstencions d'ICV i PSC després d'una llarga negociació- també hi figurava una partida d'1,4 MEUR per a aquesta substitució de contenidors "que ningú va qüestionar". Per això, l'alcalde ha assegurat que van quedar "atònits" quan van veure que ahir tots els grups de l'oposició votaven en contra del projecte. "Vam viure una situació absurda, perquè hem llençat per la finestra 2 milions d'euros i això és insòlit", ha manifestat.

L'alcalde considera que no hi ha "cap argument sòlid" per al canvi de rumb que han fet els partits de l'oposició, més enllà de la voluntat de "bloquejar per bloquejar". "Sembla que volen que el govern proposi, que l'oposició ja disposa i això no va així, han de respectar les regles del joc de la democràcia perquè és CiU qui governa i té un pla de govern", ha manifestat.

CiU dóna la subvenció per perduda

L'alcalde ha estat taxatiu i ha assegurat que no hi ha temps per presentar un nou projecte per aprofitar aquesta subvenció europea. Segons ha detallat, només poden optar-hi projectes destinats a àmbits com la gestió de residus, les xarxes d'aigua potable i clavegueram o per al sanejament d'aigües residuals. "El calendari ens atrapa, no tenim temps de fer i portar a aprovació un nou projecte", ha assegurat.

Els fons Feder d'aquesta convocatòria són pel període 2007-2013 i, per tant, els projectes que hi opten han d'estar fets i pagats a finals d'any. L'alcalde també ha descartat iniciar una ronda de contactes amb la resta de grups per aconseguir que canviïn de parer. "Ja n'hi ha prou de fer jocs d'oposició de la senyorita Pepis", ha manifestat. No obstant això, ha assegurat que el tema dels contenidors no ha de traduir-se en un trencament del diàleg amb la resta de grups per a d'altres temes. "Portem a l'ADN i necessitem dialogar amb tots els grups i no ens tancarem a arribar a acords amb ningú", ha sentenciat.

Per la seva banda, el PSC ha emès un comunicat on proposa projectes alternatius al govern municipal per no deixar perdre la subvenció de 2 MEUR. Entre d'altres, esmenta l'opció de fer un projecte complementari del col·lector Barrera per convertir-lo en un tanc de tempesta i connectar-lo a la xarxa evitant possible inundacions a la zona de la frontissa del Güell; la substituir de tota la xarxa de clavegueram del carrer Joaquim Vayreda a la Devesa o construir una dipòsit a la zona de la plaça dels Països Catalans per evitar les inundacions quan plou. El PSC argumenta que aquests projectes generarien llocs de treball.
  • Puigdemont, diu que deixar perdre una subvenció de tal envergadura és 'absurd' i que van quedar 'atònits'
  • Sense temps per presentar un nou projecte