Clou el Fòrum Gastronòmic de Girona que l'any vinent repetirà les jornades obertes al públic

Els dos dies per a professionals han concentrat 130 empreses i una cinquantena d'activitats

El Fòrum Gastronòmic de Girona ha baixat avui la persiana després d'una nova fórmula que ha ampliat en dos dies la fira i obert les portes al públic general amb la celebració del Fòrum Ciutat, un format que des de l'organització asseguren que mantindran de cara a l'any vinent.

Aquest format obert es va celebrar durant el cap de setmana a plaça Catalunya, amb milers de persones que van visitar la mostra gratuïta a l’aire lliure amb un nivell molt alt de satisfacció entre els expositors i amb molta afluència a les sessions demostratives. La segona part del programa ha portat durant dos dies multitud de professionals a l’Auditori Palau de Congressos de Girona, amb una clara mirada internacional i amb la participació de destacats xefs de França, Alemanya i Itàlia.

Al llarg d'aquests dos dies hi han participat més de 130 empreses del sector i s'ha comptat amb una intensa programació amb més d’una cinquantena de ponències amb tast, monogràfics, demostracions, concursos i diàlegs entre professionals de la cuina i la sala.

D’entre les ponències de la darrera jornada en destaquen la participació de Mateu Casañas i el seu equip del Compartir, la dels multi premiats germans Torres, la nova línia de begudes del Celler de Can Roca, el debat sobre la cuina d’abans i ara amb Maria Nicolau i Jaume Subirós i la presentació de la Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari en el sector de la restauració.

Precisament aquesta sensibilitat cap a l’aprofitament dels productes i la sostenibilitat dels sistemes productius han centrat els principals debats entre el sector professional, en què també hi han participat els germans Roca, Paco Pérez, Antonio Muiños, Fina Puigdevall i Martina Puigvert, o el quartet format per Rodrigo de la Calle, Annette Abstoss, Xavier Pellicer i Jaume Torres que avui han debatut sobre l’arrelament de les verdures a les cuines.

Una empresa gironina, millor startup

Al mateix temps, a l’espai de debats del Fòrum avui s’hi ha tractat el món de les startup gastronòmiques. En aquest àmbit, Mycheftool ha guanyat el premi a la millor companyia innovadora del Fòrum Gastronòmic 2023. L’empresa fundada pels gironins Adrià Bosch i Xevi Garriga, es basa en un ecosistema digital que inclou tot el que un restaurant necessita per la seva gestió, connectat amb el sistema de pagament i de proveïdors. Aquest Summit de startups, amb un premi de 2.000 euros pel guanyador, s’ha organitzat en col·laboració amb CaixaBank i la Cambra de Comerç de Girona.

Aposta per la formació

El Fòrum també posa el focus en l’àmbit formatiu, per buscar la professionalització del sector des de la primera baula de la cadena. Així, una de les activitats més destacades serà la gran final del concurs El Gran Banquet, promogut per Can Garús i el propi Fòrum Gastronòmic Girona, que es farà demà a les instal·lacions de l’Escola d’Hostaleria de Girona.

I aquesta no serà l’única activitat que es celebri fora del programa principal de quatre dies de l’esdeveniment, ja que precisament un dels objectius és oferir experiències gastronòmiques úniques durant tot l’any. Per això s’ha creat el Fòrum Gastronòmic 360, que tindrà la propera posada en escena a la tardor amb la celebració d’una jornada temàtica per abordar amb els millors professionals el talent a la cuina i a la sala, així com els principals reptes del sector gastronòmic.