La primera part del Fòrum Gastronòmic Girona ha conclòs avui amb un balanç que els organitzadors han qualificat d'"excepcional", quantificant en "milers de persones" els visitants a la mostra a l’aire lliure malgrat la la pluja ha obligat a anul·lar part de la programació d’aquesta tarda.
Durant dos dies el centre de Girona ha estat l’escenari del Fòrum Ciutat, dirigit al públic que ha pogut gaudir de diferents sessions obertes i ponències, que han mantingut un ple absolut durant el cap de setmana. Avui s’han celebrat demostracions de menjar par pacients amb càncer i esmorzars saludables. Mentre que a l’aula de tast els participants han après a degustar anxoves, embotits i a preparar cafès com professionals. Els visitants també han pogut fer una incursió gastronòmica al món del metavers, amb la qual han pogut interactuar amb empreses i productors.
Amb la cloenda del Fòrum Ciutat es dona pas al Fòrum Gastronòmic Girona per a professionals. Serà a partir de demà, a l’Auditori Palau de Congressos amb més de 130 expositors i amb una cinquantena de sessions i debats entre professionals de cuina i sala.
Seran dos dies amb una extensa programació de ponències amb tast, monogràfics, demostracions, concursos i diàlegs entre professionals de la cuina i la sala, en un saló que s’ha convertit en un reclam per a figures d’àmbit internacional, referents tant a la cuina com a la sala.
Nous formats per a fomentar el debat
Aquesta segona part del Fòrum Gastronòmic aposta per nous formats, potenciant els microsimposis d'aforaments reduïts, enlloc de les ponències tradicionals, amb propostes en sales més petites per afavorir els diàlegs i la interrelació entre els participants. Formats en què demà es parlarà dels oficis i dels productes, com el diàleg que mantindran Fina Puigdevall i Martina Puigvert amb els productors de les Cols, així com la conversa del xef Paco Pérez del restaurat Miramar amb Antonio Muiños, el principal recol·lector d'algues amb qui projecta un sistema per tornar algues al mar.
Tambe s’hi tractaran temes com la necessària igualtat cuina-sala, el relleu intergeneracional, els nous aires i les tendències en la restauració, la cuina d'abans i d'ara, i del creixent protagonisme vegetal als plats, amb quatre símbols d'aquesta transició, tots reconeguts per la Guia Michelin, com els xefs Xavier Pellicer, Rodrigo del Carrer, Ricky Saward i Loic Villemin. Els quatre xefs també oferiran dues sessions de cuina en directe.
A la tarda serà el torn dels germans Joan, Josep i Jordi Roca, que oferiran una de les poques ponències conjuntes que han fet, que girarà al voltant de tres eixos: la cuina (on presentaran el llibre sobre els darrers 10 anys del Celler de Can Roca), la consciència (plats actuals del Celler de Can Roca amb productes del seu propi hort ecològic on desenvolupen el projecte de recuperació de llavors 'Llaurant el futur') i la investigació (connexió del món virtual i sensorial, en col·laboració amb la Mobile World Capital) .