El Fòrum Gastronòmic més saludable pren per primer cop el centre de Girona

Avui s'han programat tastos, cuina de temporada i sessions gastronòmiques amb xefs de renom

La 9a edició del Fòrum Gastronòmic de Girona ha encès els fogons amb, per primer cop, activitats al centre de la ciutat. La plaça Catalunya acull avui i demà el Fòrum Ciutat perquè "tota la ciutadania i els amants de la gastronomia puguin tenir accés a totes les propostes", ha explicat el director, Albert Labastida.

El menú ha començat amb un esmorzar saludable i ha continuat amb una de les activitats més populars: la cursa de cambrers. Els professionals han hagut de fer un circuit el més ràpid possible evitant que les begudes anessin per terra. Aquesta edició gira al voltant de la cuina vegetal i el menjar sostenible i de proximitat.

El públic ha pogut participar en tastos o aprendre a fer menús sans i gustosos a preus assequibles.

La novena edició del certamen ha arribat amb un menú que gira al voltant del món vegetal i la relació entre productors i cuiners. "El menjar saludable és una tendència que no només s'ha filtrat a la restauració, sinó també al nostre dia a dia. Creiem que el menjar saludable i saber d'on venen tots els productes que ens mengem és important, i per això hem vehiculat el Fòrum d'enguany sota aquest discurs", ha detallat Labastida.

La 9a edició del Fòrum Gastronòmic de Girona ha començat amb un esmorzar saludable, que ha ofert pomes al públic com a primer tast del dia. Després, hi ha hagut la cursa de cambrers, impulsada per l'Associació de Professionals de Sala de Girona i que busca posar en valor la feina dels professionals de la restauració que atenen els comensals. Els participants, amb safata en mà carregada amb dues ampolles i dos gots plens de cervesa, han fet a la màxima velocitat un circuit en esses amb l'objectiu d'arribar al final evitant que les begudes acabessin a terra.

El Fòrum Ciutat té dos espais: l'escenari gastronòmic i l'aula de tats. Des d'aquestes dos llocs s'han anat desplegant les sessions de cuina, les xerrades i els tastos de productes de proximitat com embotits, xocolata, mel, formatge, anxoves, llet i ginebres locals. Així, tant dissabte com diumenge, a la plaça Catalunya de Girona, els visitants poden participar en demostracions i sessions gastronòmiques amb destacats professionals com Ada Parellada, Raül Balam, Quim Casellas, Jeroni Castells o Nani Moré.

A l'escenari gastronòmic s'hi han impartit ponències per aprendre sobre la cuina ecològica, la nutrició saludable, l'aprofitament o la cuina del mar. Nani Moré, acompanyada d'Isolda Juher, ha estat l'encarregada d'obrir foc preparant un menú per a cuina col·lectiva. Des de l'escenari, ha explicat que és el menjar per "als nostres fills, avis o també per a persones que estan ingressades a hospitals" i que es pot fer que sigui gustós i sa, també a bon preu escollint productes de temporada i de proximitat.

A banda de les propostes als dos escenaris, el públic també pot degustar i comprar aquests productes de proximitat a les parades que hi ha a la plaça Catalunya.

El Fòrum Ciutat acabarà diumenge però no així el Fòrum Gastronòmic de Girona perquè dilluns i dimarts els professionals prendran el protagonisme. Dos dies amb una programació que compta amb ponències, tastos, monogràfics, degustacions, concursos i diàlegs entre professionals de la cuina i de sala.

Labastida ha recordat que una de les cites més esperades és la que faran els germans Roca "en bloc" i que porta per títol 'Cuina, consciència i recerca': "Segur que serà molt interessant i que ens portaran moltes sorpreses". També hi participaran Mateu Casañas del Compartir per explicar el model de negoci o Fina Puigdevall i Martina Puigvert per abordar l'hort restaurant ecològic, Paco Pérez amb Antonio Muiños parlaran sobre algues i completen les propostes de l'auditori Gastronòmic els germans Torres, Rodrigo de la Calle i Annette Abstoss.

Més monogràfics

Després de l'èxit de l'edició de l'any passat, el Fòrum Gastronòmic ha reforça l'apartat de monogràfics, que aposta per un format que posi en valor alguns productes que històricament formen part de les cartes dels restaurants, però que segueixen evolucionant amb el pas dels anys. N'hi haurà, per exemple, sobre xocolata.

També potencien la proposta de concursos, amb la segona edició del millor SteakTartar o el que servirà per premiar la millor Start Up gastronòmica, en un certamen que ha rebut més de 50 propostes i que tindrà als sis finalistes al Fòrum Gastronòmic defensant el seu producte en directe.

Aquestes propostes es complementen amb una fira amb més de 130 expositors que s'instal·laran al llarg del palau firal, del camp de Mart i també en la segona planta de Fira de Girona. Les activitats del fòrum es dividiran en cinc espais: l'auditori de debat, l'auditori gastronòmic, l'aula de tast, l'aula de producte i la sala d'innovació, per presentar les darreres novetats del sector.