Sal Llémena retira el seu polèmic projecte a Sant Aniol de Finestres

Volia construir una planta d'assecat de salmorres industrials

L'empresa Sal Llémena ha retirat el projecte de construcció de la planta d'assecat de salmorres industrials -els sobrants de sal i líquids de l'assecatge d'embotits- a Sant Esteve de Llémena -municipi que pertany a Sant Aniol de Finestres (Garrotxa)- que havia topat amb l'oposició del territori.

Per tirar-lo endavant, la promotora havia demanat a l'Ajuntament que requalifiqués uns terrenys rústics com a industrial atès que es considerava una infraestructura d'"interès públic". El 29 d'abril passat, però, l'empresa va entrar un escrit a l'Ajuntament on demanava la retirada del projecte, de manera que el consistori ha arxivat l'expedient, fins i tot abans que es resolguessin les al·legacions.

Els motius per als quals l'empresa ha decidit fer marxa enrere no han transcendit ni tampoc apareixen en la documentació presentada al consistori. Segons ha explicat l'alcalde de Sant Aniol de Finestres, Francesc Oliveras, creuen que és perquè l'empresa està buscant un nou indret o un nou sistema per eliminar aquests residus. "Suposo que l'emplaçament no era el correcte ni per ells ni per ningú i el millor és que en busquin un altre", assenyala.

Des de l'Ajuntament, encara no s'havien resolt les al·legacions presentades al projecte perquè encara no havia finalitzat el termini previst cap a mitjans d'aquest mes. Ara, però, l'expedient s'ha arxivat per aquesta petició de l'empresa.

Satisfacció al territori

Les entitats que s'havien oposat al projecte han celebrat la seva retirada. En el moment en què es va anunciar, formacions com ara Grup de Defensa del Ter, Naturalistes de Girona i molt especialment l'associació Salvem Sant Aniol van mostrar el rebuig a aquestes noves instal·lacions per l'impacte que hauria tingut en el territori una planta de salmorres. De fet, aquests últims van presentar-hi al·legacions tot denunciant un perjudici de l'entorn natural del municipi amb l'ampliació dels terrenys industrials. També alertaven que els residus a tractar contenen una altra concentració de sal i proteïna i que podrien posar en risc l'ecosistema de la zona.

Segons la presidenta de l'associació, Núria Brucat, "estem contens que no tiri endavant perquè suposava una greu agressió a la vall i esperem que no es repeteixi un projecte així". En aquest sentit, demanen que les administracions potenciïn economies "més respectuoses" amb el medi ambient i agraeixen el suport de persones i col·lectius durant la campanya per rebutjar aquesta instal·lació. En total, es van recollir un miler de signatures en contra. 

L'equip de govern de l'Ajuntament de Sant Aniol de Finestres, format per CiU, va expressar la voluntat de ser neutrals en el procés i d'escoltar a totes les parts. Per la seva banda, l'únic partit a l'oposició -Grup Municipal Independents per Sant Aniol de Finestres (ISAF)- va mostrar els seus recels al projecte i la Mancomunitat de Municipis de la Vall de Llémena va aprovar també una moció en defensa de mantenir el paisatge de la zona.