Concentració a Sant Aniol contra la instal·lació d'una planta de salmorres

La Mancomunitat de Municipis de la Vall de Llémena aprova una moció en defensa de mantenir el paisatge de la zona

Una trentena de veïns de Sant Aniol de Finestres, membres de la plataforma Salvem Sant Aniol, s'han concentrat davant del consistori per mostrar el seu rebuig a la construcció d'una planta de salmorres a prop de l'església de Sant Esteve de Llémena (Garrotxa).

Els manifestants s'han agrupat per fer pressió social, conscienciar sobre els perjudicis mediambientals del projecte i mostrar la seva indignació davant dels membres de la Mancomunitat de Municipis de la Vall de Llémena. La Mancomunitat ha aprovat en un ple llarg i tens -amb dos vots a favor, un en contra i cinc abstencions- una moció en defensa de mantenir els principis paisatgístics de l'entorn de l'església i de la vall.

Al voltant de les set de la tarda, una trentena de veïns de Sant Aniol de Finestres -membres de l'entitat Salvem Sant Aniol- s'han concentrat davant del consistori del municipi per mostrar el seu rebuig a la construcció d'uns hivernacles per assecar salmorra al costat de l'església de Sant Esteve de Llémena.

Els veïns, que portaven diverses pancartes on es podia llegir 'Salvem la vall', 'La Salmorra no és d'interès públic', 'Cada cosa al seu lloc' han cridat diversos lemes en contra la instal·lació d'aquesta planta que serviria per assecar les salmorres industrials de la firma Sal Llémena i que el consistori ha titllat "d'interès públic". Les salmorres són els sobrants de sal i líquids provinents de l'assecatge dels embotits i amb la construcció d'aquesta planta a Sant Aniol de Finestres, la companyia reduiria les despeses actuals del transport d'aquests líquids que s'han de traslladar fins a la comarca del Bages.

"És indignant que el consistori vulgui crear aquesta planta al municipi, al costat del riu Llémena. Això perjudicarà a l'entorn, contaminarà la zona i no ajudarà al turisme rural d'aquí", ha assenyalat un dels membres de l'entitat Salvem Sant Aniol, Josep Brucart.

Els manifestants s'han agrupat aquest dijous a aquesta hora perquè era la data escollida per realitzar una de les reunions de la Mancomunitat de Municipis de la Vall del Llémena que aplega els pobles de Canet d'Adri, Sant Gregori, Sant Aniol de Finestres i Sant Martí de Llémena i on es tractaria una moció en defensa del territori.

La moció, impulsada pel grup de l'oposició -Independents per Sant Aniol de Finestres (ISAF) i que tenia el suport de l'associació ciutadana- demanava que es mantingués l'entorn de l'església de Sant Esteve de Llémena dins dels principis paisatgístics i rurals que "donen identitat pròpia" al conjunt de la Vall i que han estat "motiu dels impulsos per a afavorir el turisme que ha endegat reiteradament aquesta Mancomunitat". Una moció que literalment no es posicionava entorn a la planta de salmorra però que indirectament feia referència a aquests hivernacles. Un rerefons que no ha passat desapercebut pels membres de la Mancomunitat.

"La Mancomunita ha de quedar fora d'aquest aspecte"

Durant la reunió, que s'ha allargat més de dues hores i on s'han viscut moments de tensió, ha comptat amb la presència de tots els membres de l'entitat i, finalment, s'ha aprovat amb dos vots a favor, un en contra i cinc abstencions. Des d'un principi, l'alcalde de Sant Aniol de Finestres, Francesc Oliveras, ha defensat que el consistori es volia mantenir "neutre" davant d'aquest projecte, que escoltaria a totes les vessants implicades i que calia "ajudar a les indústries en aquests moments sense oblidar el territori i protegint a la seva gent".

"L'Ajuntament ha d'escoltar a tots i valorar, vam allargar quinze dies el període d'al·legacions al projecte però tenim clar que cal trobar una solució als problemes d'empreses que donen feina a la població", ha afegit el batlle. Segons Oliveras, l'entitat Salvem Sant Aniol no va explicar amb "tot detall i claredat" la iniciativa de la companyia i ha assegurat que "últimament" el municipi només ha estat conegut per determinats aspectes negatius com pedreres, plantes de tractaments i extracció d'àrids i abocadors de residus que van denunciar des de l'associació veïnal. "Hem de col·laborar amb les empreses, si no es pot fer res doncs d'acord però cal decidir alguna cosa i seria bo que l'oposició presentés les seves propostes al respecte", ha assenyalat Oliveras.

Durant la reunió, gran part dels assistents han explicat que desconeixien el projecte, que estaven d'acord amb el contingut de la moció però no amb la seva intencionalitat i que defensaven per sobre de tot l'autonomia de cada municipi, un dels principis bàsics que regeixen la Mancomunitat de Municipis de la Vall de Llémena. En aquest sentit l'alcalde de Sant Gregori, Jordi Noguer, ha explicat que es tractava d'una "moció trampa" i que es sentia "utilitzat". Segons gran part dels assistents, el contingut de l'escrit és una de les bases de la Mancomunitat i no tenia sentit aprovar una moció repetint aquest aspecte. "Crec que la Mancomunitat hauria de quedar fora totalment d'això, no es va crear amb aquesta finalitat i això és una cosa que s'ha de parlar en àmbit local i és important fer prevaldre l'autonomia de cada poble", ha afegit Oliveras.

L'impulsor de l'escrit, el portaveu del Grup Municipal Independents per Sant Aniol de Finestres, Xavier Cusell, s'ha mostrat totalment contrari a aquesta afirmació i ha intentat modificar el text durant la reunió per aconseguir un consens més ampli. Un objectiu que no ha arribat a bon port. "No em sembla correcte que un aspecte com aquest, tant important i que afectarà a tota la Vall no es pugui parlar en aquest ens", ha assenyalat Cusell. Finalment, la moció ha estat aprovada tot i els recels dels membres de la Mancomunitat.