La Fundació Cousteau ubicarà la seu científica a l'Estartit

S'han comprat uns terrenys a l'entrada del nucli

La Fundació Cousteau sembla que finalment ha trobat un emplaçament on ubicar la seva seu científica després de donar pals de cec per l'Alt Empordà i Astúries, on després de negociar sense èxit ha recaigut a l'Estartit (Baix Empordà) materialitzant així un acord entre l'Ajuntament de Torroella, la Fundació Mascort i l'entitat sense ànim de lucre.

El projecte, que es presentarà oficialment el proper 28 de febrer al Museu de la Mediterrània, inclou la compra d'uns terrenys a l'entrada del nucli i l'operació estaria entorn dels tres milions d'euros (MEUR). Aquesta notícia arriba després que l'any passat El Gerió Digital va anunciar les negociacions entre la fundació, el Parc Natural del Cap de Creus i l'Ajuntament de Cadaqués per a ubicar la seu científica al Mas Caials, una operació que rondava els 6 MEUR però que no va prosperar.

Aleshores des de l'entitat es va negociar per fer-la una realitat a Astúries però tampoc hi va haver entesa, recalant finalment a l'Estartit. L'espai de Mas Caials ,de 1.140 metres quadrats, estava previst que acllís una dotzena de biòlegs de mitjana durant tot l'any i des d'allà desenvolupar-se totes les accions de la fundació que es realitzen arreu del món.

La inversió de 6 MEUR havia de provenir de patrocinadors, mecenes i recursos propis de l'entitat. Les instal·lacions també volien aprofitar el soterrani on posar-hi diversos tancs d'aigua marina amb una capacitat total de 22.600 litres per a executar la reintroducció d'espècies en perill d'extinció.

Actualment la Fundació Philippe Coustaeu té la seu social a Madrid mentre que la vessant executiva es porta a terme des de Barcelona. Pel que fa als projectes científics es porten desenvolupant de forma descentralitzada en diversos països però sovint això comporta problemes de coordinació i logística. La futura seu a l'Estartit ha de servir per posar fi a aquests entrebancs.