La Fundació Philippe Cousteau proposa crear la seu centífica central a Cadaqués

Es trobarà al Mas Caials dins el Parc Natural del Cap de Creus i costarà 6 MEUR adaptar l'equipament

Cadaqués (Alt Empordà) podria esdevenir l'epicentre de la investigació marina mundial després que la Fundació Philippe Cousteau ha proposat crear-hi la seu científica central. L'acord s'acabarà de definir en una propera reunió el proper 8 de juliol entre diversos membres de l'entitat i la Generalitat on es llimaran els últims serrells per a crear-hi la seu al Mas Caials, situat dins el Parc Natural del Cap de Creus.

L'espai, de 1.140 metres quadrats, acollirà una dotzena de biòlegs de mitjana durant tot l'any i des d'allà es desenvoluparan totes les accions de la fundació que es realitzen arreu del món. La creació de la seu suposarà una inversió de 6 milions d'euros (MEUR) provinents de patrocinadors, mecenes i recursos propis de l'entitat. Les instal·lacions també aprofitaran el soterrani on s'hi inclouran diversos tancs d'aigua marina amb una capacitat total de 22.600 litres per a executar la reintroducció d'espècies en perill d'extinció.

Allà mateix també hi hauran quinze aquaris de 200 litres i 10 de 100 litres, una zona de cultius, vestidors i un laboratori de biologia marina amb la seva corresponent zona de congeladors i neveres per a deixar-hi els cossos de les necròpsies realitzades.

A la planta superior s'hi ubicarà el laboratori de control d'aigües per a analitzar el nivell de contaminants dels principals ports comercials d'Europa, com el de Rotterdam, que anirà a càrrec de l'empresa Fregata Space. La companyia en pagarà la construcció, de poc més d'1 MEUR, mentre que la fundació en certificarà els resultats. 

Actualment la Fundació Philippe Coustaeu té la seu social a Madrid mentre que la vessant executiva es porta a terme des de Barcelona. Pel que fa als projectes científics es porten desenvolupant de forma descentralitzada en diversos països però sovint això comporta problemes de coordinació i logística. La futura seu a Cadaqués ha de servir per posar fi a aquests entrebancs.

En la reunió del 8 de juliol hi seran presents per part de la Generalitat la directora dels Serveis Territorials del Departament a Girona, Elisabet Sànchez, el subdirector general de la Biodiversitat i Medi Natural, Josep Planas, el director del Parc Natural del Cap de Creus, Ponç Feliu i el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur.

Pel que fa als membres de la fundació hi participaran el patró de l'entitat, Jean Paul Cousteau, el també patró i secretari general, Rafael Lobeto Llop, el delegat a Catalunya i president del Fòrum Internacional per a la Pau 2023, Félix Bentz, el CEO de la Fundació, Eduard Gascó, el patró de la fundació i director de Producció, Carlos Jara i, finalment, el patró de la Fundació i director de Planificació, Roger Figueras.