Open Arms dona suport a crear la seu científica de la Fundació Philippe Cousteu a Cadaqués

Òscar Camps ho ha comunicat per carta al director de Planificació, Roger Figueras

A tres dies perquè se celebri la reunió que podria decidir ubicar la futura seu científica central de la Fundació Philippe Cousteau al Mas Caials de Cadaqués (Alt Empordà), el fundador de la ONG, Open Arms, Òscar Camps, ha mostrat el seu suport al projecte mitjançat una carta que ha remés al patró i director de Planificació i Desenvolupament de l'entitat, Roger Figueras.

En la missiva, Camps assenyala que "Open Arms aplaudeix i se suma a la iniciativa de la Fundació d'establir  la seva seu científica central a Cadaqués, la qual cosa situarà al municipi i el seu entorn com a referent de la biologia i investigació marina a nivell mundial". Les intencions de la fundació, que va publicar El Gerió Digital en exclusiva el passat 22 de juny, té com a objectiu utilitzar l'espai, de 1.140 metres quadrats, que acollirà una dotzena de biòlegs de mitjana durant tot l'any i des d'allà es desenvoluparan totes les accions de la fundació que es realitzen arreu del món.

La creació de la seu suposarà una inversió de 6 milions d'euros (MEUR) provinents de patrocinadors, mecenes i recursos propis de l'entitat. Les instal·lacions també aprofitaran el soterrani on s'hi inclouran diversos tancs d'aigua marina amb una capacitat total de 22.600 litres per a executar la reintroducció d'espècies en perill d'extinció. Allà mateix també hi hauran quinze aquaris de 200 litres i 10 de 100 litres, una zona de cultius, vestidors i un laboratori de biologia marina amb la seva corresponent zona de congeladors i neveres per a deixar-hi els cossos de les necròpsies realitzades.

A la planta superior s'hi ubicarà el laboratori de control d'aigües per a analitzar el nivell de contaminants dels principals ports comercials d'Europa, com el de Rotterdam, que anirà a càrrec de l'empresa Fregata Space. La companyia en pagarà la construcció, de poc més d'1 MEUR, mentre que la fundació en certificarà els resultats. 

Actualment la Fundació Philippe Coustaeu té la seu social a Madrid mentre que la vessant executiva es porta a terme des de Barcelona. Pel que fa als projectes científics es porten desenvolupant de forma descentralitzada en diversos països però sovint això comporta problemes de coordinació i logística. La futura seu a Cadaqués ha de servir per posar fi a aquests entrebancs.

En la reunió del 8 de juliol hi seran presents per part de la Generalitat la directora dels Serveis Territorials del Departament a Girona, Elisabet Sànchez, el subdirector general de la Biodiversitat i Medi Natural, Josep Planas, el director del Parc Natural del Cap de Creus, Ponç Feliu i el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur.