Una trentena d'usuaris de l'ABS de l'Escala inicien les 'Caminades amb píndoles de salut'

La iniciativa vol fomentar una vida activa i uns hàbits saludables

Més de 30 usuaris de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de l’Escala (Alt Empordà) participen, a partir d’avui, en les ‘Caminades amb píndoles de salut’, una iniciativa impulsada per professionals de l’ABS amb l’objectiu de fomentar una vida activa i uns hàbits saludables entre la població.

Les persones inscrites tenen entre 50 i 70 anys i han estat seleccionades prèviament pel personal sanitari i pels referents de benestar emocional comunitari (Rbec) de l’ABS, tenint en compte un factor: que puguin fer els recorreguts d’una hora i mitja de durada a peu i sense dificultats. Les sortides s’han programat un cop a la setmana fins a mitjans del mes de juny (vint sessions, en total).

En les caminades, es resseguiran uns itineraris marcats al terme municipal de l’Escala i els participants aniran acompanyats sempre d’una infermera i dels Rbec.  El punt de partida és l’entrada del Centre d’Atenció Primària de l’Escala, a les 11 del matí.

Abans de començar a caminar, als participants se’ls proposaran unes dinàmiques sobre temes relacionats amb la salut física i mental. Aquestes dinàmiques s’han denominat ‘Píndoles de salut’ i n’hi ha sobre escalfament i estiraments, mindfulness, superació, força, benestar emocional, practicar exercicis a casa o ioga, entre d’altres propostes. Tenint en compte l’èxit de participació, s’han pogut crear dos grups, en funció de les condicions físiques de cada persona. D’aquesta manera, un grup farà el recorregut a un ritme més ràpid i l’altre a un ritme més suau.

“Per a nosaltres, ha estat molt important trobar persones que es comprometin a participar en les caminades i que puguin fer un recorregut d’una hora i mitja cada setmana, perquè farem un estudi a l’inici i al final de l’activitat per saber com ha influït en el seu estat de salut”, explica Núria Vergés, cap d’Infermeria de l’ABS de L’Escala, i hi afegeix: “De fet, uns dies abans de posar en marxa les caminades, hem passat una enquesta a tots els participants per registrar dades objectives i subjectives. Objectives són tensió arterial, índex de massa corporal, pes i freqüència cardíaca. La informació subjectiva és la percepció que tenen sobre el seu estat de salut, la motivació i el benestar emocional”.

Els referents Rbec i els professionals d’infermeria han proposat a aquest grup d’usuaris participar en aquesta acció amb un doble objectiu: realitzar un estudi per determinar l’abans i el després de l’estat de salut física de cada un d’ells i el seu benestar emocional i de socialització, i valorar, un cop finalitzi la ronda de caminades, com s’han sentit fent aquesta activitat.

Prèviament a l’inici de les sortides, els referents Rbec i les infermeres referents van fer una presentació del projecte a tots els candidats, per tal d’explicar-los els beneficis de practicar exercici físic i les rutes proposades. Entre els assistents, hi va haver també persones que s’hi van interessar perquè se’n van assabentar gràcies al boca orella. D’aquella trobada, es van apuntar a les sortides més de 30 persones. “Estem molt contents davant l’èxit de participació, que ha superat totes les expectatives”, ha dit Núria Vergés.