Un centenar d’al·lergòlegs de tot Catalunya es reuneix avui a l’Hospital Santa Caterina de Salt

El centre acull el “Matí Al·lergològic” de la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica

L'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès) acull avui la jornada “Matí Al·lergològic”, organitzada conjuntament per la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC) i el Servei d’Al·lergologia dels hospitals Trueta de Girona i Santa Caterina, de Salt. La jornada, que ha reunit més de 100 especialistes d’arreu de Catalunya, servirà per presentar i discutir casos clínics d’especial interès al llarg del matí.

L’acte de benvinguda ha anat a càrrec del gerent del CatSalut a Girona, Miquel Carreras; el president de la societat catalana, Joan Bartra; el director mèdic l’Hospital Santa Caterina, Esteban Gaitán; i la coordinadora del servei territorial, Laia Prat.

Durant la presentació, la taula ha posat de relleu la consolidació del projecte assistencial en l’atenció a l’al·lèrgia a la Regió Sanitària de Girona. El servei d’al·lergologia territorial és un dels serveis integrats en l’estructura assistencial compartida dels hospitals Trueta i Santa Caterina i dona cobertura a la patologia al·lèrgica de tota regió sanitària (761.591 habitants, exceptuant l’Alt Maresme).

Amb la unificació aquest estiu passat de l’activitat de proves d’al·lèrgia de risc a Hospital de Dia de l’hospital de Salt, el servei va culminar el procés d’integració que es va iniciar ara farà dos anys, amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’atenció a les al·lèrgies al territori, en el marc de l’aliança estratègica de l’Institut Català de la Salut a Girona (ICS) i l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS). Aquest model ha permès incrementar l’activitat per a una millor resposta a la població i la seva implantació ha anat acompanyada d’un augment de professionals, tant d’infermeria com de facultatius especialistes.

Avenç en l’anafilaxi

L’anafilaxi és una de les patologies que més es tractarà al llarg d’aquesta jornada. Atès que en els últims anys estan augmentant les malalties al·lèrgiques, és necessari saber reconèixer aquest tipus de patologia, sobretot les que revesteixen gravetat, i derivar-la quan sigui necessari a l’especialista.

L’anafilaxi consisteix en una reacció d’hipersensibilitat ràpida i sistèmica, que pot arribar a ser molt greu i comprometre la vida de la persona, fins i tot pot arribar a ser mortal. Sol afectar a la pell i mucoses (en més del 80% dels casos), i s’acompanya de dificultats respiratòries, marejos o símptomes digestius com ara dolors abdominals o nàusees. Existeixen altres formes de presentació, per exemple sense clínica cutània,  i en nens menors de dos anys pot manifestar-se amb decaïment i plor. En nens més grans, sobretot asmàtics, sol iniciar-se amb tos persistent i sibilàncies. Sovint és una patologia poc reconeguda i no sempre tractada adequadament.

La prevalença de l’anafilaxi se situa entre 0.3% i 5%, amb una incidència de 103 episodis per 100.000 persones/any, amb un pic a la franja de 0 a 2 anys de vida. La causa principal a la infància són els aliments, i en l’edat adulta els fàrmacs. Els fàrmacs més implicats són els anti-inflamatoris i els antibiòtics beta-lactàmics, i en el cas dels aliments en nens sobretot destacar l’ou, la llet, fruits secs, peix i marisc, i en els adults els fruits secs, marisc, peix i fruites. Altres causes són les picades d’himenòpters, el làtex i l’anisakis, un paràsit que es pot trobar al peix i als cefalòpodes.

Al final de la jornada, els organitzadors entregaran tres premis als millors casos clínics presentats.