Figueres celebra l'obertura de la presó però amb reserves

L'alcaldessa, Marta Felip, reclama que es faci amb els accessos i la urbanització completades

L'anunci que ha fet el titular de Justícia, Germà Gordó, durant el Ple del Parlament d'aquest dimecres no ha agafat per sorpresa a l'Ajuntament de Figueres, perquè fa un mes ja va rebre una notificació d'aquest departament sobre aquesta qüestió. Segons ha explicat l'alcaldessa, en ella es deia que calia avançar en l'acabament de les obres d'urbanització i el restabliment dels terrenys del Puig de les Basses, tal com defensa des de fa temps el consistori, i per tant, que es demostra que totes dues administracions van "en la mateixa direcció".

Amb aquest anunci, l'Ajuntament celebra poder tenir un "escenari de futur real" per poder seguir avançant cap a l'obertura. L'alcaldessa també ha subratllat que quan es parla de la "urgència" perquè obri aquest centre penitenciari no és tant perquè hi hagi una situació "d'emergència" en l'actual presó de Figueres sinó perquè ha de resoldre els "problemes d'ocupació" que hi ha a aquest centre penitenciari i al de Girona. I recorda que el de Puig de les Basses és un "equipament magnífic" que està acabat des de fa més de dos anys.

Els accessos, un aspecte clau i molt reivindicat

Tot i que no s'han concretat terminis, l'Ajuntament treballa amb la previsió de tenir uns 10 mesos per completar tots aquells aspectes pendents per poder posar en funcionament la presó, com són també els accessos al centre penitenciari. Concretament, el que es demana és connectar la presó per la banda sud a través de la carretera vella de Llers fins a la carretera general mentre que per la banda nord es reclama tenir completat l'enllaç de l'AP-7, una obra molt reivindicada al territori des de fa més de trenta anys ja que només es permet el moviment en un sol sentit. Així, els vehicles que entren a l'autopista per aquest accés només poden anar en direcció a la Jonquera i només en poden sortir els vehicles que venen del nord.

Des de fa poques setmanes, aquesta obra que ha de completar l'enllaç Figueres Nord s'ha desencallat. El Ministeri de Foment va publicar l'anunci de les expropiacions el març passat i es preveu que les actes prèvies d'ocupació dels terrens afectats es signin durant aquest maig. Des del territori, esperen que les obres puguin començar abans de l'estiu.

L'Ajuntament de Figueres fa molt de temps que reivindica tenir els accessos a punt. El llavors alcalde, Santi Vila, fins i tot havia amenaçat en no concedir la llicència perquè la presó pogués obrir fins que no estigués resolt el problema. L'any 2010, el consistori va denunciar els problemes de trànsit que provocaria la presó entrés en funcionament sense tenir els accessos resoltsi va acusar tant el Ministeri de Foment com el llavors Departament de Política Territorial i Obres Públiques d'incomplir uns acords establerts com a compensació a la ciutat per la instal·lació del centre penitenciari.

Els incompliments del calendari d'obertura

El centre penitenciari del Puig de les Basses fa més de dos anys que està acabada -concretament el gener del 2011- però fins ara s'ha mantingut tancada per falta de pressupost per poder-lo equipar per dins. Des del Departament de Justícia s'han donat diferents dates d'obertura que no s'han complert, un fet que ha suscitat molt de malestar al territori.

El mes de novembre del 2010, la llavors consellera d'Interior, Montserrat Tura, va encapçalar una jornada de portes obertes quan encara no estava acabada i es va dir que es preveia el trasllat dels interns durant el primer trimestre del 2011 per completar-lo a l'estiu. Les obres, però, no estaven acabades i es va ajornar l'obertura fins a l'estiu del 2012. Després, que es faria a partir de la tardor de manera parcial i finalment es va planificar per a principis del 2013, una data que tampoc es va complir.

Arran d'això, l'Ajuntament de Figueres, amb el suport de tots els partits, va aprovar en el ple del febrer passat una moció per reclamar a la Generalitat la seva obertura de forma urgent. La petició es va fer després que dos presos fugissin de la presó vella tot i que van ser detinguts poques hores després. En la moció, es denunciaven "greus problemes de seguretat" a l'antic edifici de la presó i també d'unes condicions que no eren "suficientment dignes" pels interns i tampoc per aquells que han de fer la seva feina al centre. També es recordava que la ciutat vol recuperar la presó vella, un cop fet el trasllat al Puig de les Basses, per reformar-la i fer-hi una escola.

El Puig de les Basses es va començar a construir el 2008. Fa més de 61.000 m² i pot acollir 750 reclusos. Va costar 108 milions d'euros i els sindicats van denunciar en el seu moment que mantenir-la tancada costava 1 milió d'euros cada mes.