Gordó anuncia que la nova presó de Figueres s'obrirà el 2014

El conseller de Justícia manté plena confiança en Xavier Martorell tot i les crítiques de l'oposició

El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha anunciat durant el Ple del Parlament d'aquest dimecres que la nova presó de Figueres Puig de les Basses s'obrirà durant el 2014. D'aquesta manera el Govern posa data a una obertura que es demora des del 2011, tot i que les obres van finalitzar el 2010. Gordó també ha destacat que la nova presó del Catllar, a Tarragona, és una de les prioritats de l'executiu, tot i que en aquest cas no ha especificat el calendari. Durant la sessió de control al Govern, diversos grups de l'oposició han tornat a qüestionar el manteniment en el càrrec del director dels Serveis Penitenciaris, Xavier Martorell. "Tinc plena confiança en la seva tasca", ha reiterat.

El centre penitenciari del Puig de les Basses fa més de dos anys que està acabada -concretament el gener del 2011- però fins ara s'ha mantingut tancada per falta de pressupost per poder-lo equipar per dins. Des del Departament de Justícia s'han donat diferents dates d'obertura que no s'han complert, un fet que ha suscitat molt de malestar al territori.

El mes de novembre del 2010, la llavors consellera d'Interior, Montserrat Tura, va encapçalar una jornada de portes obertes quan encara no estava acabada i es va dir que es preveia el trasllat dels interns durant el primer trimestre del 2011 per completar-lo a l'estiu. Les obres, però, no estaven acabades i es va ajornar l'obertura fins a l'estiu del 2012. Després, que es faria a partir de la tardor de manera parcial i finalment es va planificar per a principis del 2013, una data que tampoc es va complir.

Arran d'això, l'Ajuntament de Figueres, amb el suport de tots els partits, va aprovar en el ple del febrer passat una moció per reclamar a la Generalitat la seva obertura de forma urgent. La petició es va fer després que dos presos fugissin de la presó vella tot i que van ser detinguts poques hores després. En la moció, es denunciaven "greus problemes de seguretat" a l'antic edifici de la presó i també d'unes condicions que no eren "suficientment dignes" pels interns i tampoc per aquells que han de fer la seva feina al centre. També es recordava que la ciutat vol recuperar la presó vella, un cop fet el trasllat al Puig de les Basses, per reformar-la i fer-hi una escola.

El Puig de les Basses es va començar a construir el 2008. Fa més de 61.000 m² i pot acollir 750 reclusos. Va costar 108 milions d'euros i els sindicats van denunciar en el seu moment que mantenir-la tancada costava 1 milió d'euros cada mes.