Un grup d'avis ajuden en el manteniment d'una escola de Girona

El CEIP Taialà accepta voluntaris per suplir les retallades

Retocar la pintura de les parets, tenir cura de les zones enjardinades i l'hort, cosir cortines, fer d'acompanyants en excursions o arxivar i folrar llibres. Aquestes són algunes de les tasques que des de fa unes setmanes fan de manera voluntària grups d'avis d'alumnes de l'escola de Taialà, a Girona.

Aquesta és l'escola pública més gran de la ciutat -té més de 650 alumnes- i reconeixen que amb les retallades cada vegada tenen més mancances que no es cobreixen. La directora, Esther Ripoll, també remarca que amb la participació de la gent gran fomenten el valor de la solidaritat en els més menuts. "Ensenyar el valor de la solidaritat és molt important i més en temps de crisi", ha manifestat.

"És una realitat que patim retallades des de fa temps i no ens ha de fer por dir-ho". Són paraules de la directora de l'escola de Taialà, el centre públic més gran de Girona amb tres línies per curs. Per això, davant d'aquesta situació i a través de l'Associació d'antics alumnes, han impulsat una iniciativa voluntària que implica els avis dels alumnes en el dia a dia de l'escola.

Des de fa dos mesos, 25 avis col·laboren diàriament amb l'escola per ajudar-los a suplir aquelles mancances que tenen i arribar allà on els mestres no poden. S'organitzen en quatre grups per dividir-se les tasques. Uns s'encarreguen del manteniment de l'edifici i també de l'hort que hi ha a l'escola, uns altres d'endreçar la biblioteca i reparar llibres que estiguin fets malbé, uns altres de la decoració del centre i un darrer grup fa de suport en sortides extraescolars i activitats extraordinàries.

La directora del centre, Esther Ripoll, ha valorat molt positivament la iniciativa no només pel cop de mà que els donen els avis sinó per l'experiència que aporten. "Els fa una il·lusió terrible participar en les coses de l'escola i els nens estan encantats de veure els avis per aquí", ha explicat Ripoll, que remarca que aquesta relació intergeneracional també serveix per fomentar el valor de la solidaritat.

En Julià López i l'Antonio Martín són exempleats de banca jubilats i tots dos tenen néts al centre, on també hi van estudiar els fills. Un o dos cops per setmana, van a l'escola a arxivar i classificar llibres de la biblioteca. Fins fa uns mesos, l'escola disposava d'una mestra que s'encarregava de tenir cura de la biblioteca. Amb les retallades, però, aquesta plaça s'ha suprimit. "És una llàstima que per les retallades ara s'hagi de recórrer a gent no professional com nosaltres per tenir cura de la biblioteca enlloc de confiar en una professional", reflexiona en Julià.

Tots dos s'encarreguen també d'arreglar i folrar llibres que estan en mal estat i d'entrar a l'ordinador els nous llibres que arriben, com els que s'han comprat per Sant Jordi. A més, en aquesta escola es reciclen tots els llibres de text que passen d'un curs a l'altre per evitar que cada any les famílies n'hagin de comprar de nous. "Això és una feinada i necessitarem ajuda externa", avança la directora de l'escola.

(Visualitza el vídeo al web)

 

Mentrestant, els avis estan molt contents de poder ajudar. "És una tasca molt gratificant perquè aquesta ha estat també l'escola dels nostres fills i ara dels nostres néts", valora l'Antonio, que també viu amb il·lusió creuar-se pels passadissos amb els seu nét. "Després a casa sempre em diu que m'ha vist", explica amb un somriure d'orella a orella.

En una altra aula, dues dones comenten amb la cap d'estudis si li semblen bé unes cortines que han comprat per penjar a una de les aules. "Tenim pissarres digitals i no tenim persianes a totes les aules i amb els reflexes del sol els nenes no s'hi veuen", explica la directora del centre. Per això, aquestes dues àvies s'estan encarregant de la confecció de les cortines. També ha cosit unes altres cortines per cobrir uns prestatges que hi havia a l'aula d'informàtica.

La resposta de l'ajuntament

El manteniment dels centres escolars és una competència municipal. Per això, des de l'Ajuntament de Girona s'han interessat per aquesta experiència de l'escola de Taialà. Segons ha explicat la regidora d'Educació, Isabel Muradàs, la iniciativa la troben "molt maca" perquè contribueix a que hi hagi encara més vinculació entre l'escola i el barri.


Ara bé, el consistori ha recomanat a l'escola que deixi d'ocupar avis en tasques de manteniment del centre. "Hem de garantir la seguretat perquè alguna d'aquestes persones podria prendre mal fent aquestes tasques de manteniment", ha alertat. Hi ha avis que s'han encarregat, fins i tot, de pintar aules, netejar males herbes dels patis o posar el sòcol en algun lloc on en faltava. Per això, ha demanat a l'escola que els faciliti tot un llistat amb les necessitats que tenen i s'ha compromès, a través de les brigades municipals, a donar-hi resposta.

La directora del centre, Esther Ripoll, ha explicat que la relació amb el consistori és "molt bona" i que estan al cas dels grups de voluntariat. "Ells fan el que poden però hi ha moltes coses que ens les arreglen, i per això fem aquest mig mig", ha detallat. La directora lamenta que no es tingui "prou en compte" que Taialà és una escola de tres línies "amb necessitats importants". El centre ja ha facilitat el llistat de tasques a fer a l'ajuntament i espera que els donin resposta aviat.

VÍDEO: ACN
  • Julià López i l'Antonio Martín diuen que els néts estan encantats de veure'ls a l'escola