La UdG i l'ICRA creen una empresa per regenerar les membranes d'osmosis inversa de l'aigua

Ecomemb preveu un mercat objectiu de 100 milions anuals i actuarà a Europa, Orient Mitjà i el nord d'Àfrica

El grup de recerca LEQUIA de la Universitat de Girona (UdG) i l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) han creat Ecomemb, una nova spin-off que regenerarà de manera sostenible i reciclarà les membranes d’osmosis inversa. Aquests filtres s’utilitzen en la tecnologia més habitual a nivell mundial per dessalinitzar aigua per al consum.

La nova spin-off arrencarà l’activitat empresarial amb l’experiència d’haver implementat i testat de manera òptima i sostenible més de de 300 membranes Ecomemb® en deu instal·lacions industrials espanyoles que es dediquen al tractament de lixiviats d’abocador, efluents secundaris d’aigües residuals urbanes, aigua de condensats i aigua salobre. Inicialment, l’empresa preveu actuar a l’Estat espanyol i a la resta d’Europa, a Orient Mitjà i al nord de l’Àfrica, i estima un mercat objectiu de 100 milions d’euros anuals.

"El nostre objectiu és convertir-nos en el referent mundial en la gestió sostenible de les membranes d'osmosi inversa utilitzades en dessalació i altres indústries, i potenciar un model de gestió circular que eviti llençar a l’abocador membranes que encara tenen vida útil", assenyala la CEO i cofundadora d'Ecomemb, Raquel García Pacheco.

Així, la nova empresa portarà al mercat una tecnologia sostenible i patentada que optimitza el procés de regeneració i condicionament de membranes d'osmosi inversa. D’aquesta manera, Ecomemb ajudarà empreses i clients a alinear-se amb l'economia circular i amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), concretament, amb els objectius 12 i 13, els quals aposten, respectivament, per garantir modalitats de consum i producció sostenibles i per adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes.

En xifres, l’ús de les membranes Ecomemb permet estalviar fins a un 60 % les despeses de reemplaçament de membrana, utilitzar menys energia en la filtració amb els mateixos estàndards de qualitat de l’aigua, prolongar la vida útil de la membrana en almenys un 50 %, i evitar 85,5 kg de CO2 i 12 kg de plàstics per membrana rebutjada.

Ecomemb inicia el camí empresarial amb el segell Ship2b per a empreses que aporten beneficis ambientals i que lliura la Fundación Ship2b, i com a finalista dels premis Impact Forest Awards (2022)  de l’escola de negocis EAE Business School així com del programa de preacceleració de Barcelona Activa (2022).