Les inversions del Pla de Barris es frenen

Santi Vila assegura que enguany només es podran engolir un terç dels 100 milions previstos

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha assegurat que el Govern només podrà assumir aquest any una tercera part dels 100 MEUR que sumen tots els projectes d'arreu de Catalunya inclosos dins de l'última convocatòria del Pla de Barris. "Només podrem engolir al voltant d'uns 30 MEUR aquest any, no més", ha assenyalat Vila.

Per aquest motiu, el conseller ha demanat als consistoris catalans que mantinguin una "política sòbria i cauta" i que siguin "coherents" amb els seus projectes. Pel que fa a infraestructures gironines, Vila ha assenyalat que ja han començat les obres de millora i reforç de la senyalització de l'N-141e. "No hi ha d'haver-hi motius de preocupació", ha assegurat Vila.

El conseller ha fet aquestes valoracions durant la inauguració de les obres de remodelació de la plaça del Puig de Sant Feliu de Guíxols, unes obres molt esperades pels veïns d'aquesta localitat costanera. L'acte ha aplegat a unes 200 persones i ha comptat amb l'assistència de diversos personatges polítics tals com Joaquim Nadal, l'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Joan Alfons Albó, o la regidora d'Urbanisme del municipi, Dolors Ligero, entre d'altres.

Des d'un principi, Vila ha ressaltat que la nova plaça donarà servei a les 4.000 persones que viuen al barri del Puig i ha confirmat que el Govern està "compromès" amb el municipi per poder finalitzar el Pla de Barris. Tot i això, Vila ha estat clar i directe pel que fa a aquesta vessant. "Es un motiu d'orgull poder inaugurar la rehabilitació, es tracta d'un projecte de fa anys i és lògic que tingui continuïtat però cal recordar a tots els municipis que es trobin dins del Pla de Barris que tant important és fer obra nova i transformar les pedres com tenir cura de les persones que hi viuen", ha explicat.

"Engolir uns 30 MEUR"

El conseller ha recordat que durant els anys 2009 i 2010, el Govern va "autoritzar" més despesa del que podia suportar el pressupost. "Ara estem digerint l'esforç, l'any passat ja vam demanar a tots els municipis que gastessin poc. No ho hem de fer tot en un any o dos, el fet més important és que hi hagi coherència i continuïtat", ha afegit. En aquest sentit, Vila ha explicat que el Govern ja ha organitzat els sistemes de pròrrogues per tots aquells projectes que no es puguin fer un sol any es tirin endavant en dos o tres.

En aquest mateix sentit, el conseller de Territori ha assegurat que actualment, tots els projectes del Pla de Barris d'arreu de Catalunya sumen un total de 100 milions d'euros. "És previsible que aquest any només podrem engolir un terç d'aquests diners, uns 30 MEUR, no més", ha afegit. Per aquest motiu, el conseller ha insistit als ajuntaments que mantinguin les polítiques "cautes" per poder sortir "del forat ràpidament". "Haurem d'anar digerint aquests projectes amb els anys", ha assegurat.

Les obres de millora de l'N-141e ja "estan en marxa"

D'altra banda, pel que fa a l'àmbit d'infraestructures gironines, el conseller ha explicat que les obres de millora i senyalització de l'N-141e, més coneguda com la "carretera de la vergonya", que uneix Bescanó amb Anglès i Amer ja estan "en marxa", tal i com estava previst. "A mi m'han explicat que les actuacions ja s'han posat en marxa i que actualment s'està treballant en la millora i reforç de la senyalització, també es faran mesures puntuals de reforç de seguretat", ha destacat. El conseller ha assegurat que "tot allò que no s'hagi portat a terme aquets dies" es començarà en les pròximes setmanes i ressalta que "no hi ha cap motiu per preocupar-se perquè les obres estan orientades". Aquestes obres responen a la promesa del conseller que, ara fa tres mesos, va explicar que es farien "mesures urgents", amb una inversió de 1,5 MEUR, per intentar solucionar els greus problemes de seguretat que pateix aquesta via des de fa anys.

Aquestes primers mesures consisteixen en col·locar bandes sonores sobre les línies separadors dels carrils per alertar als conductors que pugin patir una distracció i evitar així que envaeixin el carril contrari, fer sistemes de contenció i treballs per millorar l'estat del ferm.

Un espai de referència dins del nucli antic de Sant Feliu de Guíxols

La nova plaça del Puig de Sant Feliu de Guíxols es va obrir al públic fa poques setmanes, després d'un any d'obres. Tot i els treballs fets fins ara, encara queda per finalitzar els dos trams de carrers que envolten aquest espai - la baixada del Puig i el carrer Nou de Garrofers- que s'han pavimentat amb formigó fins que s'acabi el trànsit de camions per la zona.

Aquesta ha estat l'obra més emblemàtica del Pla de Barris que es desenvolupa al municipi i que hauria d'acabar aquest 2013 tot i que el consistori ja ha dit que s'allargarà dos anys més per la manca de finançament de la Generalitat. Aquest dissabte, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha expressat el seu "suport" al consistori del Baix Empordà i s'ha compromès a continuar apostant per aquesta mena de projectes. La remodelació ha costat 753.364 euros, que han de finançar a mitges l'Ajuntament i la Generalitat, i són fruit d'un procés de participació ciutadana. La regidora d'Urbanisme, Dolors Ligero, ha explicat que han demanat una "pròrroga" de dos anys a la Generalitat per així intentar finaltizar totes les obres.

La nova plaça té com objectiu convertir-se en un espai de referència dins del nucli antic del municipi i dinamitzar aquesta part del poble. Les obres han permès crear dues zones de lleure; una part inferior que es destinarà a activitats i celebracions a l'aire lliure i una part superior perquè els infants puguin jugar. Aquest projecte es complementa amb una segona línia de treball dedicada a l'atenció de les persones, amb programes per a la gent gran, dinamitzar la zona comercial, un viver d'empreses, crear un "clúster" tecnològic o ajudes per a rehabilitar espais buits d'aquesta zona dins del programa  'Obrint persianes', que començarà d'aquí a un mes.