Els accionistes de la plaça de braus d'Olot reclamen la propietat

Volen recórrer al Suprem la sentència que diu que és propietat de l'Ajuntament

Els accionistes de la plaça de braus d'Olot volen esgotar totes les vies legals per aconseguir que se'ls retorni la propietat de l'edifici, catalogat com a bé patrimonial. Des del 1890 està a mans de l'Ajuntament però consideren que el consistori la va deixar en estat d"abandó" i per això volen tornar-la a tenir al seu càrrec. El jutjat d'instrucció número 1 d'Olot va ratificar la propietat pública de la plaça a finals del 2012 però els accionistes la van recórrer.

Ara, l'Audiència de Girona ha desestimat el recurs en considerar que l'Ajuntament no ha incomplert les obligacions de manteniment. Aquesta tarda els accionistes votaran en assemblea si presenten el recurs de cassació al Tribunal Suprem. "Creiem que tenim la raó i que la propietat ha de ser nostra", explica el vicepresident de la junta d'accionistes de la plaça de braus d'Olot, Joaquim de Trincheria, que afegeix que estan disposats a esgotar totes les vies legals. Segons l'exregidor del PP al municipi, "moltes vegades descobreixes que les sentències tenen més caire polític que legal".

La sentència del jutjat d'instrucció número 1 d'Olot, ratificada també per la secció segona de l'Audiència de Girona amb data del 24 d'abril d'aquest any, recorda que tant el consistori com el Parlament de Catalunya van aprovar la prohibició de les 'corrides' de toros i per tant l'Ajuntament no va incomplir cap obligació de programar espectacles taurins ni tampoc altres esdeveniments relacionats amb les Festes del Tura, com diu el contracte de compra-venda, atès que s'hi han fet concerts en els útims anys. La sentència també negava que l'Ajuntament hagués deixat de fer obres de manteniment "essencials", com denunciaven els accionistes, tal com demostra el fet que s'hi facin espectacles que omplen l'aforament amb les condicions necessàries.

Els accionistes, però, mantenen que "els greuges" que denuncien i que estan relacionats amb l'"estat d'abandó" de la plaça de braus més antiga de Catalunya són anteriors a la prohibició dels toros a Catalunya i per tant sostenen que l'Ajuntament "va deixar de complir les seves obligacions", recorda de Trincheria. La sentència, però, considera que l'Ajuntament està "lliure" i "no condicionada" pel compliment de les obligacions del contracte perquè s'han superat amb escreix els més de 30 anys de la compra-venda. Concretament, fa 123 anys del canvi de propietaris.

Reclamar la propietat al Suprem

La sentència no va ser del tot desfavorable pels accionistes, ja que se'ls va reconèixer com a successors dels antics accionistes, desmuntant així l'argument del consistori que els acusava de falta de legitimitat. Ara es volen aferrar a aquest reconeixement i al dret de reversió que tenen els propietaris per recórrer la sentència davant del Tribunal Suprem. Aquesta tarda, els accionistes -són 80 accions repartides en unes 40 famílies- votaran en assemblea si ho tiren endavant. Els membres de la junta també els explicaran què suposa aquest reconeixement com a antics accionistes, com ara que tenen dret a tenir un seient a tots els espectacles que es facin a la plaça de braus a raó d'un seient per acció.

En cas que el Suprem no els donés la raó, hi hauria la possibilitat de presentar un recurs d'empar al Tribunal Constitucional.