L'Estat accepta suspendre el ramal de la MAT a la Selva per estudiar alternatives

L'alcalde de Santa Coloma de Farners diu que tot plegat demostra com "les coses es poden fer diferent"

ERC al Congrés dels Diputats ha aconseguit la suspensió de les actuacions previstes en relació a la línia de Molt Alta Tensió (MAT) a Santa Coloma de Farners (Selva) i analitzar-ne les alternatives, en el marc de la negociació amb el govern espanyol dels pressupostos generals de l'Estat per al 2023.

L'acord a què s'ha arribat preveu tirar endavant l'estudi de noves opcions per part de Red Eléctrica, responsable del projecte, inclòs el de viabilitat tècnica del traçat alternatiu plantejat, així com l’estudi econòmic. Si el resultat és positiu i amb un cost "raonablement similar o inferior" al del projecte vigent actualment, el compromís és "agilitzar les modificacions necessàries en la xarxa de transport" per aturar definitivament el projecte actual i apostar per la nova solució. En l'acord es recull igualment que aquesta alternativa ha de tenir el vist-i-plau de totes les parts involucrades.

El diputat gironí al Congrés, Joan Margall, ha volgut posar en valor "la força negociadora d'Esquerra Republicana" per aturar la MAT tal com estava plantejada fins ara. Margall ha recordat que es tracta d'una "reivindicació històrica, liderada pel territori, per fer front a un projecte gegantí que implicava trinxar-lo". El compromís d'Esquerra Republicana, ha afegit, és "continuar treballant per a una alternativa menys agressiva per al medi ambient".

El senador gironí, Jordi Martí Deulofeu, considera que l’acord “és només un primer pas cap a la paralització definitiva i la derogació del projecte”. Així mateix destaca que la suspensió de les actuacions és “el reconeixement a la feina feta des de fa temps pels ajuntaments, el món local i la Plataforma NO a la MAT Selva, en defensa d’alternatives pel que fa al traçat i a les necessitats energètiques reals del territori”.

La notícia ha estat molt ben rebuda des del territori. L’alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, es mostra molt satisfet ja que l’acord de suspensió arriba “després de molts anys de lluites compartides amb tothom del territori per evitar un disbarat, quan semblava que no ho podríem tombar”. Per l’alcalde, la suspensió “ha d'obrir la porta a una manera diferent de solucionar els problemes d'energia, tenint en compte l’impacte mediambiental i la salut de la ciutadania”. 

Joan Martí ha agraït a la plataforma No a la MAT Selva “la seva perseverança durant tots aquests anys”, i al grup parlamentari d’Esquerra Republicana a Madrid “per haver trobat el desllorigador que posi punt i final a aquest malson”. “Avui és un gran dia per Santa Coloma de Farners, per la comarca de la Selva, però també per tot el país, perquè hem demostrat que les coses es poden fer diferent de com algú les projecta en un despatx", ha afirmat. 

Per la seva banda, la plataforma No a la MAT ha qualificat aquest acord com "el punt i final políticament" a un projecte que ha comptat amb una forta oposició durant deu anys des de que es va presentar per primera vegada.

Des de la secció local d’Esquerra Republicana a Santa Coloma de Farners, el candidat a l’alcaldia a les municipals 2023, Joan Casalprim, també celebra l’acord: “És una molt bona notícia pel futur de la nostra ciutat i de la comarca de la Selva. Des d’Esquerra seguirem treballant per garantir el millor pel benestar del nostre territori i de la nostra ciutadania, sempre al seu costat”. “Avui també toca felicitar a la plataforma No a la MAT Selva que porta quasi 30 anys picant pedra per tenir aquest desenllaç”, ha conclòs.