Teresa Jordà vol començar ''aviat'' la prova de l'eòlica flotant

Assegura que és una energia "necessària" i que "canviarà el paisatge"

La consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, va insistir ahir en la prova pilot del parc eòlic marí a l'Alt Empordà i ha indicat que estan esperant que el govern espanyol els doni resposta. En qualsevol cas, espera que la puguin començar de manera immediata.

Jordà ha afirmat que l'energia eòlica és necessària i que canviarà el paisatge. La consellera ha assenyalat que, tot i que el Govern aposta per parcs petits, també se'n necessitaran de "més grans".

La consellera va fer aquestes declaracions després que el passat mes de febrer ja va comentar la necessitat que Catalunya compti amb un parc eòlic marí l'any 2030 per assolir els objectius de transició energètica fixats en 'La prospectiva energètica de Catalunya 2050', un pla que es va presentar pocs dies després de fer aquestes declaracions.

Segons la consellera, la potència de la instal·lació hauria de ser de 1.000 MW, en el que seria un primer pas per complir els objectius del pla. Tal com va detallar Jordà, la meta és que Catalunya disposi de 3.500 MW procedents d'aquesta font d'energia el 2050. A hores d'ara, l'únic projecte que hi ha sobre la taula és el Parc Tramuntana, que se situaria a l'Alt Empordà i tindria una producció de 500 MW.

Segons Jordà, els parcs eòlics marins tenen una producció d'energia elèctrica per MW i metre quadrat "molt superior al d'una instal·lació solar fotovoltaica o un parc eòlic terrestre". "La implantació d'energia eòlica marina pot reduir l'ocupació de territori i el consum de materials per a la producció d'energia elèctrica", va afegir en declaracions durant una visita al parc eòlic marí de Middelgrunden, a Copenhagen (Dinamarca).

En relació amb aquesta qüestió, Jordà va recordar que una alternativa equivalent al volum d'energia que pot generar un parc eòlic marí de 1.000 MW seria instal·lar aproximadament 2.300 MW de plaques fotovoltaiques a terra, una infraestructura "amb un important impacte ambiental, d'ocupació del territori i d'utilització de recursos materials".