La Diputació de Girona incrementa un 3,8% el pressupost per al 2023 fins als 169 MEUR

Els comptes centraran els esforços en les polítiques socials, l'habitatge, l'àmbit energètic i la cultura i l'esport

La Diputació de Girona preveu un pressupost de 169 milions d'euros (MEUR) per a l'any que ve. La xifra suposa un increment de 3,8% respecte d'aquest 2022 i centrarà els esforços en les polítiques socials –especialment, en habitatge-, actuacions enfocades a la lluita contra el canvi climàtic, la cultura i l'esport.

El president de l'ens, Miquel Noguer, diu que es tracta d'un increment "moderat" que busca dotar la institució de les eines per afrontar els "reptes" derivats de l'actual conjuntura econòmica, amb una inflació desbocada. Pel que fa a les inversions, preveuen destinar 4,5 MEUR a la xarxa viària gironina i 2,9 MEUR en infraestructura per a la canalització de la fibra òptica.

L'ens ha presentat els comptes per a l'any que ve amb la mirada posada en donar resposta a la conjuntura econòmica actual. El pressupost general de la Diputació s'enfila fins als 169 MEUR, gairebé un 4% més que aquest any i se centrarà, sobretot, en les polítiques d'habitatges, lluita contra el canvi climàtic i una aposta per la cultura i els esports.

En concret, destinaran 2 MEUR en habitatge amb l'objectiu d'oferir als ajuntaments de la demarcació suport en el disseny i el desplegament de polítiques que garanteixin el dret a l'habitatge; 1,5 MEUR a la campanya 'Del Pla a l'Acció' dedicada a accions contra el canvi climàtic amb l'impuls de comunitats energètiques o la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques; 1,3 MEUR a un pla de monuments; 1,2 MEUR al foment de l'activitat física i l'esport dirigit a entitats i 1 milió més dirigit als ajuntaments. També es destinaran 889.000 euros a accions de promoció econòmica i 881.000 a cooperació cultural, entre d'altres.

Pel que fa a les principals inversions, l'ens te previst destinar 4,5 MEUR en actuacions a la xarxa viària de les comarques gironines i gairebé 3 MEUR per al desplegament de la fibra òptica a tota la demarcació, aprofitant els traçats de les vies verdes i de les carreteres de la xarxa viària de la Diputació.

El pressupost també contempla un fons de contingència de 10 MEUR per tenir un "coixí" davant de situacions imprevistes.

Per àrees, el pressupost de Territori i Sostenibilitat, amb 31,34 MEUR, és el que té l'increment més important de la corporació respecte al 2022, sobretot per l'augment de recursos destinats a la xarxa viària. També ha crescut Medi Ambient, amb partides com el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible (PAES) o l'àrea de cultura.

D'altra banda, una de les novetats d'aquest pressupost és que la Fundació Casa de Cultura que deixa ser un ens depenent i passa a integrar-se al pressupost general de la Diputació.

"Amb el pressupost de 2023 es demostra, una vegada més, la implicació de la Diputació de Girona amb els 221 ajuntaments de la demarcació. Els ens locals són els destinataris principals de les subvencions i transferències, concretament del 51 % d'aquestes. Seguim amb el nostre compromís de ser l'ajuntament dels ajuntaments", ha dit Noguer.

El organismes autònoms i les societats

El pressupost dels organismes autònoms (Dipsalut, XALOC i el Conservatori de Música Isaac Albéniz), l'entitat pública empresarial Semega, els consorcis adscrits (el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, el Consorci de les Vies Verdes de Girona i el Consorci de les Gavarres) i les societats mercantils participades majoritàriament (Patronat de Turisme Costa Brava Girona i SUMAR) mantenen una línia similar a l’exercici de 2022, amb un lleuger increment en la majoria de casos. Si se sumen tots els consorcis adscrits i les societats mercantils participades, el pressupost consolidat s'enfila fins als 245,5 MEUR, un 7% més que aquest 2022. Noguer ha afirmat que es tracta d'una xifra "històrica".

Si també hi afegim els consorcis adscrits (el Consorci d’Aigües Costa Brava Girona, el Consorci de les Vies Verdes de Girona i el Consorci de les Gavarres) i les societats mercantils participades majoritàriament (el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i SUMAR), el pressupost del grup institucional ascendeix en aquest proper exercici a 245,5 milions d’euros, un 7 % més respecte al 2022.