La UdG i Sèlvans presenten la Càtedra del Bosc per posar en valor els boscos

Vol ser un "paraigües" que aplegui els que treballin en aquest àmbit des de qualsevol disciplina

La Universitat de Girona (UdG) i l’ONG Sèlvans han creat la Càtedra del Bosc. La iniciativa té per objectiu promocionar l'estudi i la recerca aplicada en matèria de valorització dels serveis ecosistèmics dels boscos que ajudin, tant a les institucions com al sector privat, a conformar una "infraestructura verda clau al país".

Es tracta de la primera càtedra a tot l'estat que se centra en aquest àmbit. El seu director, Joan Nogué, diu que aspiren a ser "el paraigües sota el qual s'aplegui tot aquell que treballi sobre el bosc des de qualsevol disciplina i perspectiva: de les ciències naturals i de la salut a les ciències socials, passant per les humanitats, les arts i la tecnologia".

Nogué ha remarcat durant la presentació de la nova càtedra que arriba en un moment "molt oportú" just a l'inici "d'una transició energètica alhora complexa i esperançadora, que comença a mirar el bosc amb uns altres ulls". En aquest sentit, s'ha referit al "paper cabdal" del bosc en el sistema de compensació d’emissions de CO2 basat en crèdits climàtics.

Els impulsors de la càtedra tenen la convicció que posar en valor el sector permet de canalitzar recursos que propicien la millora de l’estat forestal de les finques, una millora que inclou la restauració d’espais oberts, el foment de la ramaderia extensiva, la prevenció d’incendis forestals, l'adequació d’estructures joves i atapeïdes, o la restauració de patrimoni històrico-arquitectònic. El desplegament de l’activitat de la Càtedra es duu a terme a través de quatre línies de treball: territori, biodiversitat, acció climàtica, i salut i benestar.

La Càtedra del Bosc, adscrita a l'Institut de Medi Ambient de la UdG, però oberta a totes les disciplines, s’ha donat a conèixer aquest matí amb un acte al Campus Barri Vell. La presentació ha comptat amb intervencions institucionals i la conferència 'El bosc, gran protagonista del segle XXI', a càrrec del científic ambiental i geògraf Martí Boada.