El policia nacional que va matar la parella a Olot, culpable d'assassinat i condemnat a 17 anys de presó

L'Audiència de Girona dicta sentència de viva veu després del veredicte del jurat popular

El jurat popular ha declarat César Vegas, l'agent de la Policia Nacional que va matar la parella a trets a Olot la matinada del 20 d'abril del 2019, culpable d'assassinat i l'Audiència de Girona l'ha condemnat a 17 anys de presó.

El veredicte conclou, per unanimitat, que va utilitzar l'arma reglamentària per engegar diversos trets al cap i al coll de la víctima, que no va tenir cap possibilitat de defensa. El jurat li aprecia les agreujants de parentiu i de gènere perquè va atacar la víctima per "demostrar el seu domini i superioritat" i les atenuants de reparació del dany i d'alteració psíquica: "Va patir un trastorn mental de caràcter transitori que li va afectar lleument la capacitat volitiva". La sentència és ferma.

El jurat popular ha declarat provat, per unanimitat, que entre les 2.15 i les 3 de la matinada del 20 d'abril del 2019 l'acusat va anar amb cotxe fins a casa de la víctima, situada al carrer Verge de la Guia d'Olot. A la motxilla hi duia l'arma reglamentària que tenia com a agent de la Policia Nacional destinat, en aquell moment, a Camprodon (Ripollès). Segons el veredicte, la víctima no sabia que la seva parella dugués la pistola quan es dirigia al seu domicili, de matinada, després d'haver tingut una discussió aquella mateixa nit.

L'acusat va arribar al pis a les 3.12 de la matinada i, poc després, la parella va tornar a discutir. "L'acusat, després d'agredir-la causant-li una contusió al cap, va obrir la motxilla, va agafar la pistola reglamentària, carregada i es va apropar i va encanonar la víctima que, terroritzada, estava asseguda indefensa en una cadira", considera provat el jurat popular que subratlla que va ser en aquest moment quan César Vegas va obrir foc i va disparar diverses bales a la dona, que va morir com a conseqüència de les ferides.

El jurat popular argumenta que els perits van concloure que els trets s'havien disparat a curta distància, és a dir, a menys d'un metre de la víctima. Els forenses van determinar que quatre dels projectils van impactar en la dona a la zona del cap, al coll i a la part superior del cos i que les ferides eren mortals de necessitat. El veredicte exposa que la dona no va tenir cap possibilitat de defensar-se i que l'acusat tenia intenció de matar-la.

El veredicte aprecia l'agreujant de parentiu perquè acusat i víctima tenien una relació sentimental des de feia més d'un any. A l'hora d'argumentar-ho, el jurat popular ha posat el focus en els missatges i els àudios que es creuaven i on l'acusat deia a la víctima que l'estimava com "mai havia estimat ningú" i li prometia que estarien junts.

També han admès l'agreujant de motivació de gènere perquè conclouen que el processat va "disparar i matar la víctima per demostrar el seu domini i superioritat cap a ella": "No acceptava que la víctima el contradigués, discutís les seves decisions o que mostrés comportaments gelosos públicament".

El veredicte argumenta aquí que, segons han declarat diversos testimonis al judici, l'acusat era "gelós i masclista" i hi havia hagut diverses amenaces o agressions cap a la víctima com quan li va regalar una bala dient-li que portava "el seu nom". El veredicte també recull els àudios que l'acusat va enviar a la dona poca estona abans del crim dient-li que estava en un moment de la seva vida que li era igual "matar a set o vuit persones" i després engegar-se un tret o amenaçant-la amb "cremar-li la casa".

El jurat popular ha apreciat dues circumstàncies atenuants. La primera, de reparació del dany perquè ha consignat 88.300 euros per indemnitzar els fills de la víctima. L'altra, d'alteració psíquica. El veredicte considera provat que César Vegas "va patir un trastorn mental de caràcter transitori que li va afectar lleument la capacitat volitiva com a conseqüència de la unió de diverses circumstàncies: la seva personalitat Clúster B, la prèvia ingesta de begudes alcohòliques i cocaïna i que, en la discussió, la víctima li digués "maricón" i que l'endemà ho faria públic".

17 anys de presó

Després de la lectura del veredicte, el fiscal Enrique Barata, l'advocada de l'acusació particular, Maria Monguilod, i el lletrat de la defensa, Carlos Carretero, han mantingut la petició de 17 anys de presó. El magistrat president del tribunal popular, Víctor Correas, ha dictat sentència de viva veu i ha condemnat el processat com a autor d'un delicte d'assassinat amb les agreujants de parentiu i de gènere i les atenuants de reparació del dany i alteració psíquica. També li imposa 5 anys de llibertat vigilada i fixa en 400.000 euros la indemnització a pagar als dos fills de la víctima.

El fiscal i les parts han renunciat a recórrer la sentència, que la secció quarta de l'Audiència de Girona ha declarat ferma.