Testimonis del crim d'Olot descriuen el policia nacional com un ''fatxa, masclista i molt dominant''

Una amiga de la víctima relata que l'acusat l'havia amenaçada donant-li una bala "que portava el seu nom"

Els testimonis del crim d'Olot (Garrotxa) que han declarat aquest dilluns a l'Audiència de Girona han descrit el policia nacional com un home "masclista, fatxa i molt dominant". La filla de la víctima i algunes de les amigues de la dona han explicat que mantenien una relació "tòxica", marcada per discussions constants.

També han relatat com, alguns mesos abans del crim, l'acusat havia arribat a agredir-la quan eren a Camprodon (Ripollès) i que també l'amenaçava perquè no el denunciés. "Li va arribar a regalar una bala i li va dir que portava el seu nom", ha dit una de les amigues de la víctima. En relació a la matinada del crim, dos dels veïns han explicat que havien escoltat uns cops molt forts, i fins i tot una discussió, que els havia despertat.

"Els seus caràcters xocaven i ell era bastant gelós: jo l'aguantava perquè estava amb la meva mare i era el que em tocava", ha dit la filla, que ha estat la primera a declarar. La noia, que en el moment del crim tenia 24 anys, ha descrit l'acusat com un home "masclista, fatxa i molt dominant", a qui en més d'una ocasió li havia vist "alçar la veu" contra la seva mare. Però no tan sols això. Tant ella com les amigues de la víctima han relatat que, uns cinc mesos abans del crim, el policia nacional l'havia agredida.

Va ser una nit on els dos eren a Camprodon, on ell hi estava destinat. Després de passar per un bar i discutir-se a dins del cotxe, segons han relatat, l'acusat la va empènyer cap a fora, la va colpejar i se'n va anar. Li va fer mal en un braç i li va deixar contusions i morats.

Tot i que en un principi la víctima va voler denunciar-lo, al final es va fer enrere. Segons han dit tant la filla com les amigues, perquè l'acusat "l'amenaçava" dient-li que, si ho feia, "la perjudicaria a la feina" (entre d'altres, dient que prenia antidepressius). A més, una de les amigues ha declarat que el policia nacional va arribar a regalar-li una bala dient-li que "portava el seu nom".

L'entorn de la víctima també ha explicat com ella els havia dit que l'acusat solia consumir cocaïna els caps de setmana. La filla, fins i tot, l'havia vist fer-ho en una ocasió. Les amigues de la víctima han coincidit a declarar que no podien veure el policia nacional i que no volien saber-ne res d'ell. Durant el judici, també s'ha reproduït una nota de veu que l'agent va enviar-li a la víctima després de discutir-se, on entre d'altres li deia que l'estimava, que "mai" havia sentit una cosa semblant per cap altra dona i que volia formar part de la seva vida.

"Que baixis, cony!"

El caràcter irascible que tindria l'acusat també s'ha fet palès durant la declaració d'un dels veïns del bloc. L'home ha explicat que els divendres -la parella solia quedar els caps de setmana- a vegades escoltava com el policia i la víctima arribaven en cotxe a l'edifici. Des de dins del pis estant, el sentia com cridava "¡Viva España!" o com li deia de males maneres a la dona "Que baixis, cony!" perquè sortís del cotxe.

Pel que fa a la nit del crim, la matinada del 19 al 20 d'abril del 2019, la filla ha explicat que aquell dia ella i el seu xicot van arribar al pis cap a la una. Havien estat tot el dia a Barcelona, en un festival de música electrònica. La seva mare va arribar-hi sola uns vint minuts més tard, i ja va veure que "no feia bona cara".

La filla ha explicat que ella va dir-li que l'endemà ja parlarien, i que després ella va anar-se'n a dormir. No va escoltar res en tota la nit. L'endemà, però, cap a les vuit del matí, va sentir "com si algú es queixés" a l'habitació de la seva mare, i quan hi va entrar es va trobar el policia nacional ple de sang. La seva mare jeia inerta a la cuina, on també hi havia una pistola.

"És clar, si soc policia"

La filla va dir que, en veure l'arma, s'havia espantat. I que llavors, l'acusat va dir-li: "És clar que hi ha una pistola, si soc policia". Els Mossos d'Esquadra van detenir l'acusat poca estona després. El policia s'havia tancat al lavabo. Quan van arrestar-lo, els agents han explicat que l'acusat anava ensangonat i tenia un trau al cap.

El policia nacional, després d'obrir-los la porta, va explicar als agents que aquella nit s'havia discutit amb la víctima i que ella li havia trencat una ampolla al damunt. "Després ens va dir que ja no recordava res més", ha relatat un dels mossos que el va detenir.

Durant el judici, el veí de sota del bloc ha explicat com aquella matinada va escoltar "una discussió molt forta" entre un home i una dona, i que després va sentir "tres sorolls molt secs" abans que tot quedés en silenci. Un altre veí ha explicat que l'havia despertat "un soroll molt fort, com metàl·lic o si es trenquessin vidres".

Fins a 24 anys de presó

El judici continuarà aquesta tarda amb les declaracions dels mossos d'investigació i la policia científica. Demà al matí serà el torn dels forenses i les pericials. Es preveu que a la tarda les parts anunciïn les conclusions definitives i s'entri a la fase d'informes, i que dimecres al matí el tribunal lliuri l'objecte del veredicte als membres del jurat popular.

El fiscal Enrique Barata i l'acusació particular, encapçalada per la lletrada Maria Monguilod, acusen el policia nacional d'un delicte d'assassinat amb les agreujants de gènere i de parentiu i demanen una pena de 24 anys de presó. L'advocat de la defensa, Carlos Carretero, admet l'assassinat però apunta que hi ha circumstàncies eximents o atenuants.

  • La filla de la víctima descriu al policia: ''era un fatxa, masclista i molt dominant''
  • Una amiga de la víctima explica com va ser amenaçada: ''Aquesta bala porta el teu nom''