El policia que va matar la parella a Olot estava cec de ràbia segons els pèrits

L'autòpsia conclou que la víctima va rebre quatre impactes de bala al cap, al coll i al braç

L'agent de la Policia Nacional que va matar la parella a trets a Olot la matinada del 20 d'abril del 2019 té una personalitat narcisista que va fer que, en el moment dels fets, tingués la capacitat de control "disminuïda" per "la ira i la ràbia".

És la conclusió a la que han arribat diversos pèrits que han avaluat l'acusat i que han declarat aquest dimarts davant el jurat popular a l'Audiència de Girona. Segons forenses i psiquiatres, el processat va tenir una resposta "desproporcionada" quan la dona el va "amenaçar" amb revelar que és homosexual. També han declarat els forenses que van fer l'autòpsia i han conclòs que la víctima va rebre quatre impactes de bala disparats a curta distància (menys d'un metre) al cap, al coll i al braç.

Durant la tercera jornada del judici contra l'agent de la Policia Nacional acusat d'assassinar per matar la parella a trets amb l'arma reglamentària a casa d'ella a Olot han declarat fins a vuit perits que, en un moment o altre, han avaluat el processat. Entre els psiquiatres i forenses hi ha cert consens a l'hora de concloure que l'acusat tenia la capacitat de control i d'inhibició "afectada" en el moment dels fets.

Les forenses han explicat que el processat té una personalitat narcisista, que fa que es preocupi molt per la imatge que dona tant a l'entorn com a la família i que també tingui una tolerància baixa a la frustració o a que li portin la contrària. Això, sumat al fet que no volia que se sabés "la seva condició sexual" perquè pensava que no l'acceptarien, va fer que tingués una resposta "desproporcionada" com a conseqüència de "la ira i la ràbia" que va sentir quan la dona li va dir que faria públic que és homosexual.

Els perits han precisat que la capacitat volitiva estava "disminuïda però no anul·lada" i que, per tant, sabia allò que feia quan va obrir foc contra la víctima.

Els forenses que van fer l'autòpsia a la dona han explicat que la víctima va rebre quatre impactes de bala al cap, al coll i al braç i que les ferides eren "mortals de necessitat". El policia va disparar a curta distància, és a dir, a menys d'un metre de distància però sense ser a boca de canó. Han arribat a aquesta conclusió, sobretot, per les marques o "tatuatges" que s'aprecien en dues ferides on van detectar marques a la pell al voltant dels orificis provocades per la proximitat de l'arma en el moment de disparar.

A més, la dona també tenia dues ferides contuses més. Una d'ells al cap i que podria ser compatible amb un cop amb la culata de l'arma o amb un got o una ampolla. L'altra és al voltant de l'ull però podria ser tant per un impacte directe com conseqüència de la lesió que li va causar la bala del coll.

Després de la declaració dels perits, i en fase documental, el tribunal, a petició del fiscal Enrique Barata, ha reproduït els àudios que la parella es va creuar des del migdia del 19 d'abril fins poca estona abans del crim i que evidencien la discussió que van tenir davant d'un bar quan l'acusat va saludar una noia amb qui havia tingut relacions sexuals. El processat, amb un to marcadament agressiu, diu a la víctima que és una "fastigosa de merda", una "gelosa psicòpata" i l'acusa d'haver-li "amargat la nit".

En un to més calmat, i en el darrer àudio que li envia abans d'anar a casa de la dona per suposadament arreglar el conflicte, li diu que està en un moment de la seva vida en el qual li és igual "matar-ne a set o a vuit" i després engegar-se un tret: "De bones soc bo però a dolent no em guanya ni Déu".

El judici continua aquesta tarda amb el tràmit de conclusions (durant el qual el fiscal, l'acusació particular i la defensa mantindran o modificaran la petició inicial) i els informes. Inicialment, el policia nacional s'enfronta a 24 anys de presó per assassinat amb les agreujants de gènere i parentiu. El fiscal i l'advocada de la família de la víctima, Maria Monguilod, sostenen que va ser un crim masclista.