Denuncien un cas de discriminació lingüística a Figueres

Plataforma per la Llengua assegura que agents de la Policia van "agredir verbalment" un home per parlar en català

La Plataforma per la Llengua ha rebut recentment una denúncia interposada per un ciutadà resident a Vilajuïga (Alt Empordà) arran d'una agressió verbal d'uns agents del Cuerpo Nacional de Policía vestits de paisà, per motius lingüístics, en un tren regional de la línia Barcelona -Figueres que es va produir el passat 8 d'abril.

Segons expliquen al web de la plataforma, el dia 8 d'abril, en Joan Pueyo i el seu fill, van agafar el tren regional a Barcelona en direcció a Figueres. En un moment del trajecte van entrar dos homes i el fill del denunciant va demanar al darrer home que va entrar, si podia tancar la porta. La resposta de l'home fou: "En español o nada", que va provocar la reacció del denunciant, atès que havia perdut les formes amb el seu fill. L'home no va fer cas de les recriminacions i va marxar al final del vagó perquè hi havia una persona que no havia pagat el bitllet. Al cap d'uns moments, els dos homes van tornar i el més jove es va apropar a la víctima i li va mostrar una placa del Cuerpo Nacional de Policía, mentre li exigia identificar-se.

En Joan li va dir que ells només li havien demanat que tanqués la porta i que això no tenia res a veure amb identificar-se. Mentrestant, l'agent de les forces de seguretat de l'Estat, sense escoltar la víctima, li repetia: "En mi idioma, aquí se habla en mi idioma". Aleshores, es va apropar a la discussió una senyora, que es va dirigir al policia més jove recriminant-li que hagués insultat als dos viatgers amb la frase: "Ahora vamos a identificar a estos gilipollas". Els dos agents del Cuerpo Nacional de Policía, veient que diferents persones del vagó els recriminaven la seva actitud, van decidir marxar del comboi.

En Joan i el seu fill, davant els fets succeïts, van decidir adreçar-se al vagó en què es trobaven els agressors per demanar el número de placa. El policia més jove els hi va ensenyar la identificació, però, obrint-la i tancant-la contínuament. Finalment, van poder apuntar el número d'agent i es van dirigir, novament, al seu seient. Més tard, els dos agents del Cuerpo Nacional de Policía van retornar al vagó de les víctimes i es va reprendre la discussió. Constantment els policies demanaven a la víctima que els parlés en castellà i li van etzibar: "Usted es un imbecil". En arribar a l'estació de Figueres, una parella dels Mossos d'Esquadra els estava esperant, davant dels quals la víctima de l'agressió es va identificar. En canvi, malgrat que en Joan va demanar-ho, el segon agent es va negar a facilitar-li el número de placa, fins i tot, davant dels agents dels Mossos d'Esquadra.

L'endemà, la víctima es va personar a la comissària dels Mossos d'Esquadra de Figueres per posar una denúncia contra els dos agents del Cuerpo Nacional de Policía i, posteriorment, la dona que va presenciar els fets també va acudir-hi per declarar en qualitat de testimoni i corroborar la versió del veí de Vilajuïga. En aquests moments, els Mossos d'Esquadra han remés la denúncia al corresponent Jutjat de Figueres. La Plataforma per la Llengua, a més de denunciar públicament l'agressió, ha posat a la disposició de la víctima assessorament legal i jurídic.

Solidaritat amb Obrint Pas

De manera complementària, l'entitat vol expressar la seva solidaritat amb en Miquel Gironès, membre del grup Obrint Pas, agredit per dos policies a València per expressar-se en valencià, i manifestar la més enèrgica de les repulses davant d'aquesta nova vulneració dels drets civils i lingüístics dels ciutadans.

La Plataforma per la Llengua exigeix a les autoritats públiques "que prenguin les mesures necessàries per tal que aquest tipus d'agressions i discriminacions per motius lingüístics no es tornin a produir, per altra banda, cada cop més habituals: només a la comarca de l'Alt Empordà s'han detectat tres casos greus de discriminació lingüística en el darrer any i mig". Així mateix, l'entitat recorda a tots els ciutadans que tenen el dret a adreçar-se en català davant els funcionaris i els agents de les forces de seguretat de l'Estat i anima a denunciar qualsevol vulneració d'aquest dret reconegut en l'ordenament jurídic vigent.