Dia de celebració, orgull i satisfacció a Can Roca

Felicitacions i abraçades omplen l'hora d'esmorzar al restaurant dels pares Roca

Al tràfec de cafès i entrepans característic de l'hora dels esmorzars s'hi han sumat avui les felicitacions, les abraçades i el telèfon que no para de sonar. Josep Roca i Montserrat Fontané, els pares dels tres germans artífexs d'El Celler de Can Roca, no amaguen la seva satisfacció després que els fills hagin pujat a l'Olimp de la cuina.

"Per als pares és un orgull veure'ls tan units i saber que, rebin els premis que rebin, no canviaran la manera de ser", assegura el pare. "Quan ho vaig saber, no sabia si riure o plorar, perquè l'emoció és increïble i la satisfacció, immensa", diu Fontané, que tot i l'atabalament no para de remenar cassoles perquè -com recorda- el dinar s'ha d'enllestir a l'hora.

"Vaig notar una cosa a dins que no sabia si riure o plorar, perquè l'emoció és increïble i la satisfacció, immensa: han arribat a dalt de tot". Montserrat Fontané, mare del trident culinari que ha fet el cim, té ben gravat allò que va sentir ahir a la nit, després de saber que la revista 'Restaurant Magazine' havia situat El Celler de Can Roca al número 1 de la llista mundial.

"Quan van arribar al segon lloc jo ja estava contenta i deia que n'hi havia prou, però ara estem molt feliços", assegura. Aquest matí, d'ençà que han obert el seu bar-restaurant situat al capdamunt de la pujada de Taialà, tant la Montserrat com el seu marit, en Josep, no han parat de rebre felicitacions.

Clients i amics s'han acostat a l'establiment per abraçar-los, el telèfon no parava de sonar i, des de primera hora, el degoteig de mitjans de comunicació ha estat constant. El matrimoni rebia tothom amb un somriure, i entre declaració i declaració, en Josep no deixava d'atendre la barra i la Montserrat s'escapava constantment a la cuina per remenar les cassoles del dinar.

"Avui de menú hi ha verdura, truita, pollastre al forn i botifarra de pagès", explicava la mare dels germans Roca. Aquí, entre fogons, ha vist créixer els seus fills. Ella i el seu home van obrir el bar-restaurant ara fa 46 anys i, des del principi, en Joan -el xef d'El Celler- ja hi remenava.

"Quan ell i en Josep acabaven l'escola, venien a jugar i a fer els deures; en Joan, des dels dotze anys, ja ens ajudava a servir, però l'altre s'estimava més jugar a pilota", explica la Montserrat, en referència al sommelier. Uns anys més tard, va arribar en Jordi. "Ell va ser la joguina de tots, però allò que està clar és que ens en faltava un per fer els postres", diu la mare, en referència al més petit.

"Veure'ls tan units és un orgull"

Avui, els tres germans han situat El Celler de Can Roca al primer lloc de la llista mundial. Tant la Montserrat com en Josep destaquen que, apart de les innovacions culinàries, estan segurs que la manera de ser dels seus fills hi ha tingut molt a veure, en la recepta d'aquest èxit.

"Veure'ls tan units és un orgull i estic segur que, per més premis que rebin, ells no canviaran", explica el pare. "Allò que els caracteritza és la humilitat del barri on van néixer, i això ho tenen molt endins", hi afegeix la Montserrat Fontané.

El matrimoni assegura que el reconeixement de 'Restaurant Magazine' és el premi a tota una vida d'esforços. Un guardó que se suma a les tres estrelles Michelin que ha aconseguit la cuina d'El Celler.

"Allò que sento no es pot explicar amb paraules, i tant de bo totes les mares s'hi trobessin; penso que sóc molt afortunada", explica la Montserrat Fontané. I hi afegeix, sense amagar l'emoció: "Avui dia tothom sap on és El Celler de Can Roca i alguns, quan vénen a Girona, diuen que ho fan per visitar dos monuments: la Catedral i el restaurant dels meus fills".

Govern, Ajuntament i Diputació els elogien

El triomf dels germans Roca ha tingut ressò també en el món polític. Representants del Govern de la Generalitat, la Diputació de Girona i l'ajuntament de la ciutat no han estalviat elogis per a un projecte que ha situat la cuina catalana i les comarques gironines en els mitjans de comunicació de tot el món.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha assegurat que tots els gironins estan avui "enormement feliços i orgullosos" per tenir el Celler de Can Roca a la seva ciutat. "Sempre que els hem necessitat, els germans Roca hi han estat i estem preparant un acte no només per felicitar-los sinó també per donar-los les gràcies", ha avançat l'alcalde, que assegura que estan acabant de lligar agendes per tal d'organitzar un reconeixement ciutadà als artífexs del Celler.

Puigdemont ha assegurat que per a la ciutat és molt important haver aparegut a mitjans de tot el món i que, per tant, és una "gran promoció". Segons ha assenyalat, gràcies al revulsiu del Celler de Can Roca més gent es podrà acostar a Girona i això tindrà efecte a la resta dels establiments gastronòmics. "Som potència mundial en gastronomia i això no és flor d'estiu sinó que és un projecte que ve de lluny i que demana moltes complicitats de tot un sector", ha declarat Puigdemont, que considera que l'èxit del Celler és fruit d'un "ecosistema vinculat a la cultura gastronòmica" que abraça des de productors com a professionals de la cuina. "Si no hi hagués aquest substrat no es podria pensar en fenòmens tan consolidats com el Celler", ha manifestat.

D'altra banda, el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha afirmat aquest matí que el reconeixement d'El Celler de Can Roca és una menció "més que merescuda". Per Pelegrí, feia temps que els germans Roca mereixien aquest reconeixement. "Aquest reconeixement garanteix la continuïtat de l'excel·lència de la nostra cuina; és un camí que va iniciar Ferran Adrià i que continuarà gràcies al talent que dia a dia estan mostrant els nostres cuiners", ha manifestat.

El conseller també ha volgut destacat que El Celler de Can Roca sempre ha apostat pels productes de proximitat. En aquest sentit, ha destacat que l'èxit internacional de la cuina catalana no s'hauria produït sense l'existència d'un sector agrari que produeix aliments "sans, bons i de qualitat".