Joan Roca: 'Estem vivint un somni fet realitat, és una nit màgica'

El Celler de Can Roca es converteix en el millor restaurant del món

"Estem vivint un somni fet realitat, és una nit màgica, un moment molt especial per a nosaltres". Així ha descrit el xef d'El Celler de Can Roca, Joan Roca, les seves emocions després que el restaurant gironí hagi estat nomenat aquest dilluns a Londres com el millor de tot el món.

En declaracions després de la cerimònia, Joan Roca ha indicat que el premi és molt important per l'establiment de Girona però també "pel país, perquè reforça la nostra gastronomia". Joan Roca ha destacat que la cultura i la sensibilitat de la gent a Catalunya són "clau per entendre" que el país hagi col·locat dos restaurants, El Celler de Can Roca i El Bulli, en el número 1 del món en pocs anys.

Joan Roca ha assegurat que en un parell de dies ell i els seus dos germans, Josep i Jordi, intentaran "prendre distància dels reconeixements" i "seguir treballant", però que ara poden festejar un premi que consideren "molt i molt important". "Som molts cuiners, tenim la generació de cuiners més ben formada de la història, i aquest èxit va per ells", ha destacat el xef del millor restaurant del món.

Roca ha destacat que el número 1 al rànquing mundial no els farà deixar de tocar de peus a terra. "Seguirem, no pleguem. Sabem que aquests reconeixements són efímers, i volem seguir treballant i fent camí", ha assegurat el xef gironí. Joan Roca ha afirmat que la notícia del premi ha estat "una sorpresa". "No ho sabíem, podia haver estat aquest any, o l'any passat, o el que ve, aquesta llista té aquestes coses, no és matemàtica, perquè és molt subjectiu valorar restaurants", ha explicat el xef d'El Celler de Can Roca.

"No ens volem obsessionar amb intentar mantenir això, perquè sabem que és molt difícil, és efímer. Ara gaudirem i aprofitarem aquesta oportunitat per projectar el nostre país tant com puguem", ha destacat Joan Roca. Segons ell, Catalunya és "gastronòmicament molt potent" gràcies a la cultura i la sensibilitat amb la cuina de la seva gent. "Això és la clau per entendre perquè dos restaurants han assolit la primera posició en aquesta llista", ha indicat.

"La cuina catalana no necessita rànquings"

En la mateixa línia, Josep Roca ha explicat que cal "relativitzar" la guia perquè "darrere del reduccionisme del número" hi ha la tradició gastronòmica de tot un país. "La cuina catalana no necessita només aquests rànquings, és veritat que fan un ressò importantíssim arreu del món, però la cuina catalana té segles al darrere", ha destacat Josep Roca.

El sommelier del millor restaurant del món ha volgut recordar que darrere dels èxits hi ha molta "il·lusió" i una "manera de projectar el nostre país i els nostres productes". Segons ell, els Roca ara seguiran "persistint, lluitant i engrescant la gent" que s'acosta al seu restaurant. "Si ens ho diuen fa molts anys, haguéssim dit que era impensable, però també és cert que ara portem un temps amb reconeixements", ha dit Josep Roca, celebrant la "fidelitat" i la confiança dels seus clients. "Probablement ens sentim en un somni que fa 26 anys que dura, i esperem que ho faci molts anys més", ha destacat.

En un núvol

El petit dels Roca, i pastisser al restaurant, Jordi Roca, ha explicat que estava molt emocionat. "Estem en un núvol, estem flotant, és un moment màgic", ha explicat Jordi Roca, destacant que el premi suposa un "reconeixement dels col·legues d'ofici" que els fa sentir molt orgullosos. Segons ell, el guardó és "una notícia que revifa una mica" el país en un moment de dificultats econòmiques i suposa la consolidació total del projecte dels tres germans Roca d'una cuina "de les emocions, de la llibertat".

La xef Elena Arzak, que juntament amb el seu pare lidera el 8è millor restaurant del món, situat a Sant Sebastià, ha felicitat als Roca pel reconeixement. "És increïble", ha admès Arzak. "Ens n'alegrem molt, els Roca són molt amics nostres i el que fan és extraordinari, estan contentíssims", ha destacat la cuinera basca.