L'AFA Eiximenis qualifica ''d'insuficients'' les proteccions instal·lades a la plaça U d'Octubre de Girona

Destaquen que queden molts elements perillosos pendents de solucionar

Membres de l'Associació de Familiars d'Alumnes (AFA) de l'Escola Eiximenis de Girona han reaccionat a la informació publicada per El Gerió Digital el passat 20 d'octubre on s'explicava que l'Ajuntament de Girona començava les actuacions a la Plaça U d'Octubre instal·lant baranes de protecció qualificant l'actuació de ser "un pas endavant" però encara "insuficient".

Segons Georgina Rieradevall, portaveu de la comissió per la millora de la plaça de l’AFA Eiximenis, “l'Ajuntament diu a la premsa que aquestes obres són fruit d'un acord amb l'AFA Eiximenis, però en realitat aquest acord és inexistent. Des de l’AFA hem demanat per activa i passiva una plaça més segura i la Regidoria d’Urbanisme ha decidit el què i el com, sense consens i creiem que ha prioritzat l'estètica davant la seguretat. Les actuacions s'han fet tard, malament i són insuficients.”

A més, adverteixen que han deixat fora de les actuacions molts dels punts proposats per l’AFA com multitud d’elements punxeguts, grades que són escalables, rampes que envolten la plaça i els dos elements de ventilació de davant de l’escola, entre d’altres.

“Sabem que difícilment totes les nostres reivindicacions seran executades, però queda palès que encara hi ha molts punts que no compleixen la normativa i que exposen a un risc gratuït als nostres fills/es cada dia”, assegura Rieradevall. “Les intervencions que han fet són un nyap que s'acosten més a una provisionalitat a quinze dies d'haver-hi hagut l'accident que a una actuació definitiva després d'un any llarg de reclamacions i converses”, afegeix.

Ara, l’AFA Eiximenis estudiarà i decidirà en assemblea general els següents passos a fer i seguirà dialogant amb l’Ajuntament de Girona per tal d’aconseguir que les seves propostes siguin incloses en les següents millores que realitzi l’Ajuntament.

Un nen ferit greu

Les demandes de l'AFA es remunten al 3 de maig del 2021 quan un nen va caure per una de les entrades d’un dels aparcaments i va quedar ferit greu amb un traumatisme cranial greu.

Les famílies de l’escola feia anys que reclamaven millores a la plaça, ja que molts dels elements arquitectònics han provocat caigudes i lesions a infants i a adults. A partir de l’accident greu, però, l’AFA va començar un seguit de protestes i gestions amb l’ajuntament per tal d’aconseguir, d’una banda, protegir amb urgència els elements més perillosos abans que comencés el curs 2021-2022 i de l’altra una reforma integral de la plaça, ja que molts elements incompleixen la normativa.

L’AFA va fer una proposta dels 10 punts que considera més perillosos i, a partir d’aquí, l’Ajuntament va fer la seva pròpia proposta.