L'AFA Eiximenis elabora una llista amb 10 punts conflictius a la plaça U d'Octubre de Girona

Demanen a l'Ajuntament que elimini les zones més "perilloses" i "urgents"

L'Associació de Famílies d'Alumnes de l'Escola Eiximenis han entregat a l'Ajuntament de Girona un llistat amb deu punts que consideren "els més perillosos i urgents" en referència als riscos arquitectònics de la plaça U d'Octubre on s'hi troba el centre educatiu. La situació ja es va denunciar el passat 5 de maig quan un alumne va patir un accident en caure per una de les entrades dels aparcaments soterrats.

Aleshores les famílies van demanar que els principals "punts negres" estiguessin protegits provisionalment amb l’inici de curs però el consistori no va ser a temps d'actuar malgrat s'ha avingut a actuar per fer de la plaça un entorn més segur. Des de l’AFA diuen "celebrar" que finalment el govern municipal s’hagi decidit a actuar però “la nostra manera d’entendre la urgència de les actuacions és radicalment diferent a la del consistori”, assegura Georgina Rieradevall, portaveu de la comissió per la millora de la plaça de l’AFA Eiximenis.

L'entitat no veu bé que es deixi només en mans dels tècnics les actuacions que s’han de fer i volen participar de les decisions sobre quins punts negres prioritzar. Per això han enviat aquest llistat. “No volem que tirin pel dret, volem que s’eliminin tots els perills. Evidentment que els tècnics han d’aportar el seu coneixement, però nosaltres coneixem bé quins són els punts més conflictius en l’ús diari que en fem les famílies perquè els patim cada dia”, assenyala Rieradevall.

En aquest llistat s’hi inclou el forat de l’escala que dona accés a l’aparcament subterrani a peu proper al carrer Sèquia, des d’on va caure d’una alçada de dos metres i mig un alumne el passat dia 3 de maig. El nen va quedar ferit greu, amb un traumatisme cranial greu amb fractura de crani, múltiples lesions cerebrals, paràlisi facial i pèrdua d'audició. No ha pogut tornar a l’escola fins al curs 2021-22 i a dia d’avui encara té seqüeles de l’accident.

Segons denuncia l’AFA, l’Ajuntament també els ha informat que no refaran tota la plaça sinó que faran ajustaments emparant-se en una normativa que entra en vigor el 2 de gener de 2022. Els membres de l'associació consideren que "aquesta normativa diu que s’ha d’aconseguir la seguretat màxima dels llocs compromesos, no diu pas que amb quatre retocs ja s’adapti a la norma”.

Davant d’aquesta situació, l’AFA reclama que l’Ajuntament de Girona convoqui una consulta popular per a tots els ciutadans on decideixin si la Plaça U d’Octubre del 2017 necessita una reforma parcial o integral, així com votar entre diferents propostes que garanteixin els principis de seguretat, accessibilitat, sostenibilitat, funcionalitat, ús social i d’esbarjo en aquest espai públic.