Un constructor diu que els diners pels equips esportius de Lloret eren 'donatius'

Exregidors de l'oposició van veure tracte de favor a DDC en el projecte de la plaça de braus

L'empresari de la construcció gironí Rafael Ballo Barthe ha explicat aquest dimecres davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que els 30.000 euros que va donar als equips de futbol i hoquei de Lloret de Mar (Selva) eren "donatius", ja que ha hagut d'admetre que no hi havia cap contracte ni conveni de patrocini. El constructor ha declarat com a imputat per suborn en el cas 'Clotilde' durant molt poca estona i ho ha fet, bàsicament, amb evasives, segons fonts jurídiques. Segons la fiscalia, aquests "donatius" o patrocinis eren a canvi de no rebre inspeccions municipals a les obres que feien a Lloret.

Un soci d'aquest empresari, el també constructor Ernest C., va declarar fa unes setmanes com a testimoni, però ara la fiscalia no descarta demanar-ne la imputació. Aquest empresari va donar 15.000 euros als clubs i després va pagar 6.000 euros més en samarretes. Segons ell, va ser el tinent d'alcalde i president del club de futbol, Josep Valls, qui els va proposar els patrocinis amb els quals sortien els noms de les dues empreses a les samarretes esportives.


Segons la fiscalia, aquests "donatius" o patrocinis eren a canvi de no rebre inspeccions municipals a les obres que feien a Lloret.
D'altra banda, aquest dimarts també han declarat com a testimonis tres exportaveus de l'oposició a l'Ajuntament de Lloret, Joaquim Teixidor (Grill), Lluïsa Parrila (PSC) i Antoni Garcia (ICV). Tots tres, que ja no són regidors, han explicat que estaven a favor del projecte inicial de la plaça de braus, perquè era beneficiós pel municipi, però es van oposar a la bonificació del 50% de l'impost d'obres, que va suposar un estalvi de 133.000 euros per l'empresa del rus Andrei Petrov, DDC. Segons els regidors, l'empresa ja sortia prou beneficiada amb el conveni, i la localitat no podia deixar perdre tants diners.
Per això, van denunciar cert "tracte de favor", però no van sospitar que hi hagués possibles corrupteles com després s'ha investigat.

Sobre la investigació general, la magistrada del TSJC que instrueix la causa, Maria Eugènia Cuenca, encara no ha acceptat la petició de la fiscalia d'investigar els suposats comptes de Xavier Crespo a Andorra. En canvi, sí que ha acceptat encarregar un informe pericial a la Intervenció General de l'Estat sobre els acords urbanístics entre l'ajuntament i DDC sobre la plaça de braus.

Per la seva banda, l'Audiència Nacional, que investiga una part del cas, ha deixat en llibertat amb fiança l'arquitecta Pilar Gimeno, que dirigia les obres de Petrov a Lloret, el qual segueix empresonat i encara no ha declarat davant del TSJC.