Comensals del sopar de campanya diuen que Torramadé no va fer tocaments

El jutjat ha citat sis regidors de l'Ajuntament de Salt i la resta de testimonis declararan dimecres

No van veure res estrany i, ni molt menys, tocaments. La meitat dels assistents al sopar d'inici de campanya han recolzat la versió de Jaume Torramadé i han negat que l'expresident de la Diputació i alcalde de Salt se sobrepassés amb l'exassessora Minerva Amador.

Aquest dilluns han declarat sis dels comensals. Tots són o han estat en aquest mandat regidors de l'Ajuntament de Salt i, poc després que el cas de les denúncies creuades entre Torramadé i Amador sortís a la llum, van fer públic un manifest -signat per tots els assistents al sopar- on asseguraven que l'àpat va transcórrer amb normalitat i no van veure cap episodi d'abusos sexuals.

Les declaracions davant el jutge han estat molt breus. Els sis testimonis han declarat en total poc més d'una hora. "Avui ha declarat el primer bloc de testimonis, que es manté bastant ferm amb la versió inicial i mantenen el suport explícit a Torramadé", ha afirmat quan sortia dels jutjats l'advocat d'Amador, Joaquim Bech de Careda que també ha recordat que tots aquests testimonis formen part del cercle de confiança més estret de Torramadé. "Veurem què diuen els altres", ha exposat.

Aquest dilluns han donat la seva vesrió dels fets Fanny Carabellido, Glòria Pàmies, Anna Fusté, Rosa Pòrtulas, Albert Casellas i Josep Valentí. "Tots sis són testimonis directes del sopar i diuen que no va passar res", ha explicat l'advocat de Torramadé, Manel Mir. Mir ha recordat que en la seva denúncia Minerva Amador assegurava que Torramadé també va fer tocaments a una altra dona, una regidora. "Ella ha dit que de cap de les maneres, que si s'hagués atrevit a tocar-la hauria reaccionat allà mateix", ha explicat Mir.

Dimecres estan citats a declarar la resta d'assistents al sopar. Són el regidor Robert Fàbregas, a qui suposadament Minerva Amador va confessar els tocaments quan la portava en cotxe a casa després del sopar. També han de donar la seva versió dels fets l'alcalde de Bescanó, Xavier Soy, i tres membres de CiU a Salt, Anna Coll, Daniel Navarro i Marc Martínez. Tots ells també van signar el manifest de suport a la versió de Torramadé.

Inici del conflicte

L'origen de les denúncies creuades es remunta al sopar d'inici de campanya electoral, el passat 8 de novembre, que l'agrupació local de CiU de Salt va fer a un restaurant de Girona. Durant el transcurs del sopar, segons la denúncia d'Amador, l'expresident li hauria fet tocaments íntims sota la taula sense el seu consentiment. A partir d'aquí, les versions són contradictòries.

Per una banda, Torramadé assegura que l'exassessora li va fer xantatge i li va demanar 50.000 euros -en forma d'indemnització pels dos anys i mig de contracte que li quedaven- a canvi de no denunciar-lo. Per una altra banda, Amador assegura que va ser el mateix Torramadé qui va ordenar a persones de la seva confiança que iniciessin una negociació amb l'exassessora per comprar el seu silenci.

Paral·lelament als suposat abusos sexuals, un altre jutjat de Girona també està instruint la causa contra Amador per un presumpte delicte d'extorsió.

Li va costar el càrrec

Arran de les denúncies creuades Jaume Torramadé es va veure obligat a dimitir com a president de la Diputació de Girona, tot i que conserva l'alcaldia de Salt, d'on Minerva Amador era la presidenta de la secció local d'Unió. La corporació va decidir obrir una comissió d'investigació per esclarir si s'havia ofert diner públic en les suposades negociacions entre les dues parts.

En aquesta comissió hi va declarar el mateix Torramadé, el cap de protocol, Josep Maria Amargant, l'exassessor Fidel Rincon, el cap de gabinet, Josep Maria Bros, i el secretari, Jordi Batllori. La comissió va concloure que mai es va intentar usar diners públics.