Minerva Amador: 'Vaig ser vexada i humiliada, aquella nit se'm va acabar el món'

L'exassessora de la Diputació de Girona i l'expresident declaren als jutjats per la denúncia d'abusos sexuals

El sopar d'inici de campanya electoral on l'aleshores president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, hauria fet tocaments a l'assessora Minerva Amador ha arribat avui als jutjats de Girona. Tant l'una com a denunciant i l'altre com a imputat han anat a declarar davant del jutge per la denúncia d'abusos sexuals.

Minerva Amador ha trencat el silenci assegurant que aquell 8 de novembre va ser "vexada i humilada" i que se li va "acabar el món". L'exassessora, que ha arribat als jutjats plorosa i tremolant, ha recordat que va perdre la feina i que aquella nit va deixar de creure "en la política i els polítics". Torramadé, per la seva banda, diu que la denúncia "és falsa" i que no té "res més a dir".

Després que l'Audiència de Girona ordenés instruir el cas com a delicte -i no com a falta- el Jutjat d'Instrucció Número 2 ha pres avui declaració a Minerva Amador i a Jaume Torramadé. L'exassessora de la Diputació ha arribat a l'edifici de Ramon Folch poc abans de les deu del matí.

Visiblement plorosa i tremolant, Amador ha ratificat davant del jutge allò que deia la denúncia: que l'aleshores president de la Diputació i alcalde de Salt, Jaume Torramadé, li va fer tocaments durant el sopar d'inici de campanya. Per primer cop en quatre mesos, Amador ha trencat el silenci. "Ha explicat amb deteniment i detall les vexacions, que no només van ser tocaments als pits sinó també al sexe", ha dit el seu advocat, Joaquim Bech de Careda.

Per al lletrat, després de la seva declaració, no hi ha dubte que la fase d'instrucció ha de derivar en un judici per agressió sexual. Minerva Amador també ha relatat per què no va denunciar els suposats abusos l'endemà mateix del sopar, sinó setze dies després (un cop Jaume Torramadé ja l'havia denunciada a ella per extorsió).

El motiu que va portar l'exassessora a prendre distàncies va ser, precisament, la proximitat de les eleccions. "Ella no volia convertir-ho en un escàndol, i per això volia apartar-se'n; però va ser impossible, perquè el seu mateix partit, Unió Democràtica, va mobilitzar advocats", ha dit Bech de Careda. Davant aquella situació, i un cop es va interposar la denúncia per extorsions -que segons l'advocat va ser la gota que va fer vessar el vas- Amador va portar els suposats abusos als jutjats.


 
"Mai va demanar ni un sol euro"

L'advocat de l'exassessora també ha insistit en subratllar que la relació que tenien Amador i Torramadé era "estrictament professional" i que ella "mai va demanar ni un sol euro com a compensació", sinó que va ser el mateix Torramadé, qui mitjançant els seus advocats, li va oferir. "Per això, la situació és doblement immoral, perquè l'única cosa que ella volia era oblidar aquest malson", ha declarat Joaquim Bech de Careda.

Per últim, Bech de Careda ha estat molt crític amb l'actitud dels càrrecs electes que aquell vespre eren al sopar electoral i d'altres polítics, que han sortit públicament a donar suport a Torramadé. "Entenem que en aquesta qüestió, els polítics, els càrrecs de partit i els favors han de quedar-ne completament al marge; per això, l'actitud d'alguns d'ells, fent manifestos de suport, és absolutament reprovable", ha assegurat.

"Vexada i humiliada"

Minerva Amador s'ha estat una hora i escaig declarant davant del jutge. Quan ha sortit, i entremig de sanglots, l'exassessora ha explicat que tot aquest procés és "molt dur i molt difícil" per a ella, i que espera que la justícia faci el seu camí i "no trigui gaire".

"Aquella nit vaig ser vexada i humiliada, se'm va acabar el món, vaig perdre la feina i vaig deixar de creure en la política i els polítics", ha assegurat Amador. Per a l'exassessora, aquests quatre mesos han estat "molt durs" i la declaració d'avui en fase d'instrucció és només "el principi".

"La denúncia és falsa"

Després d'Amador, ha tocat el torn a l'expresident de la Diputació de Girona. Jaume Torramadé ha arribat als Jutjats pels voltants de les dotze del migdia -la seva declaració estava fixada a aquella hora- i s'ha limitat a dir: "Vinc a defensar-me i la denúncia és falsa".

L'alcalde de Salt ha entrat a l'edifici acompanyat del seu advocat, Manel Mir. "Ell sempre ha negat que aquests fets hagin passat i allò més sorprenent és que, en comptes de presentar la denúncia immediatament després del sopar, es trigués setze dies a fer-ho", ha reflexionat el lletrat.

Un cop escoltades les declaracions d'Amador i de Torramadé, el jutge decidirà ara si també cita la resta de testimonis que aquell vespre també eren al sopar (és a dir, els membres de l'agrupació local de CiU a Salt i l'alcalde de Bescanó, Xavier Soy). Després, el Jutjat d'Instrucció Número 2 de Girona haurà de determinar si l'afer arriba a judici com a delicte, com a falta o bé si s'arxiva el cas.

"Jo crec que, pel que hi ha i de la manera com s'ha presentat la denúncia, és possible que puguem acabar sense anar a judici", ha conclòs Manel Mir. La decisió final, però, la prendrà el jutge.

Vídeo: ACN
  • Amador explica el seu calvari
  • Torramadé diu que ha vingut a defensar-se d'unes acusacions 'falses'