Moren dues veïnes de Lloret en un accident de globus a Capadòcia

La CNN ha identificat les víctimes de 62 i 64 anys

ACTUALITZAT 14:13h | Dues veïnes de Lloret de Mar (Selva) han mort en un accident de globus aerostàtic a la Capadòcia, a Turquia, segons que han informat diferents mitjans turcs de referència. Arran d’aquestes informacions el govern de la Generalitat ja ha obert una via de comunicació exterior amb el ministeri i autoritat locals i es treballa per posar a disposició dels afectats, una via de suport.

Segons que expliquen els mitjans turcs, l’accident ha estat arran d’un augment inesperat del vent que ha fet caure l’aeronau. El globus s’havia aixecat vora les 7:25h, hora local, a les ruïnes de Zelve, i va haver de fer un aterratge d’emergència vora les 8:50h prop de Kabajk. A causa de l’accident també hi ha tres ferits, però les autoritats diuen que la seva vida no corre perill i que han estat ingressats en hospitals de la zona.

El diari turc Cumhuriyet i la CNN han identificat les víctimes mortals com a Maria Cristina Baltrons, de 62 anys, i Dolors Masana, de 64. La consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, està en contacte amb les autoritats locals i amb el Ministeri d’Exteriors. També s’han activat els departaments de Salut i Interior per si fos necessari acompanyament i suport en repatriacions.

La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha informat que, arran de l'accident, cinc persones més han hagut de ser hospitalitzades. Dues de les víctimes ja han rebut l'alta i tres continuen ingressades, una d'elles en estat crític a la UCI. Totes les víctimes formaven part d'un grup de 22 persones de Lloret de Mar que van sortir ahir de viatge.

L'alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, ha afirmat que avui és un dia "molt dur" per a la població. El viatge l'havia organitzat l'agència de viatges lloretenca 'Tastets de món' on, precisament, hi ha un cartell a l'entrada informant que el negoci estaria tancat del 17 al 24 d'octubre. L'expedició la formaven 21 dones de la població i també una responsable de l'agència de viatges que acompanyava al grup.

"Les persones que integraven l'expedició són totes persones conegudes al municipi i malauradament dues han traspassat i tres més estan hospitalitzades", ha exposat Dulsat que remarca que han pogut parlar amb les famílies per traslladar el condol de tot el municipi. L'ajuntament ha decretat tres dies de dol i les banderes onegen a mig pal.

Serret s'ha traslladat fins a Lloret de Mar, des d'on ha lamentat la tragèdia i ha informat que des del primer moment el Govern ha estat en contacte i ha ofert ajuda i suport a les autoritats locals, al Ministeri d'Afers Exteriors i també al cònsol d'Ankara que ha desplaçat el mateix ministeri a la zona.

"Ens hem posat en marxa per poder donar suport, sempre amb plena coordinació amb el Ministeri i les autoritats locals, oferint suport psicològic i acompanyament a les famílies", ha precisat la consellera. El Govern també ha activat els departaments de Salut i d'Interior per ajudar a fer les tramitacions per al retorn, tant la repatriació de les víctimes mortals com de les persones que estan hospitalitzades i la resta de membres del grup.

Al llarg del matí, Acció Exterior ha posat en marxa els protocols que s'activen en casos d'emergències de catalans a l'estranger. La coordinació amb l'Ajuntament de Lloret de Mar també ha estat "immediata i prioritària".

El Govern també ha activat els canals de suport a les famílies afectades, concretament el servei de suport psicològic per a les famílies que ho necessitin, i Exteriors està en coordinació amb els Departaments de Salut i Interior per fer l'acompanyament. El Govern té un representant a Istanbul a disposició dels familiars de les víctimes i de totes les persones afectades per acompanyar-los i ajudar en tots els tràmits que puguin sorgir, en coordinació amb autoritats locals i Ministeri. El Departament d'Acció Exterior també ha habilitat el correu emergencies.exteriors@gencat.cat per a aquells ciutadans que requereixin de més informació sobre l'accident.

Serret i Dulsat han subratllat que la prioritat és acompanyar els afectats i han descartat informar sobre detalls concrets de l'accident, remarcant que hi ha una investigació oberta per esclarir-ne les causes.