450 persones participen de la formació ocupacional i contínua a Figueres

L'Ajuntament amplia la col·laboració amb l'IDFO

Amb la voluntat d'ampliar l'oferta de formació ocupacional i formació contínua a Figueres, l'Ajuntament ha signat una addenda amb l'Institut per al Desenvolupament de la Formació i l'Ocupació - UGT.  Fins ara, 450 persones s'han format a través d'aquesta col·laboració en l'àmbit de la formació ocupacional i contínua a Figueres.

Un dels principals reptes de Figueres i de l'Alt Empordà és la millora de la qualificació, tant de les persones aturades com dels treballadors/es. Aquest fet contrasta amb una oferta de formació ocupacional i contínua molt reduïda a la comarca.

Per aquesta raó des de finals del 2020 l'Ajuntament de Figueres i IDFO- UGT col·laboren per tal promoure la formació ocupacional i la formació contínua a Figueres.

Aquesta ampliació del conveni se centra en els joves en situació d'atur a través del Programa de Formació Professional Ocupacional Dual. L'objectiu d'aquest programa és facilitar a les persones joves en situació d'atur —sense qualificació o nivell formatiu baix i amb més dificultats d'accedir al mercat laboral— la millora de la seva ocupabilitat mitjançant la formació dual: un certificat de professionalitat i un contracte de formació i aprenentatge.

En el marc d'aquest programa es farà el certificat de Professionalitat d'Activitats administratives en la relació amb el client de Nivell i de 800 hores. Els joves que ocupin les 11 places que té el programa, podran desenvolupar els coneixements adquirits amb un contracte de formació i alternança en empreses del territori al llarg de 12 mesos.

Les altres accions que es duen a terme en col·laboració amb l'IDFO destaquen les següents:

Formació Ocupacional

  • Programa de Formació d'Oferta en àrees Prioritàries (FOAP), que ofereix a les persones treballadores, preferentment en situació d’atur i demandants d’ocupació, una formació d’acord amb el seu potencial i adaptada a les necessitats del mercat laboral.
  • Realització de formació de diferents certificats de professionalitat, per exemple:
  • Operacions Auxiliars de serveis administratius i generals de Nivell I i de 430 hores
  • Activitats administratives en la relació amb el clients de Nivell II i de 800 hores de formació
  • Atenció sociosanitària a persones dependents en institucions socials de Nivell II i de 450 hores de formació

Formació contínua

  • Programes formatius que tenen per objectiu millorar la qualificació dels treballadors en actiu, en format presencial o on-line.
  • Inclou formacions per exemple en: Atenció al client del petit comerç en llengua estrangera (anglès); Comerç electrònic i botiga virtual; Microsoft Excel 2016 nivell inicial, Competències digitals bàsiques; Francès A.2.A; Logística integra; Atenció al client del petit comerç en llengua estrangera (Francès); Manipulació d'aliments; Transpalet: elèctrica o apilador, manual i conductor a bord i operació de carretons norma UNE 58451.

Altres programes. En el marc de l'acord de col·laboració s'executen altres programes en funció de les necessitats de cada moment, com per exemple:

  • Programa Mixt: programa subvencionat d'orientació i formació adreçat prioritàriament a treballadors/es en actiu. En el marc d'aquest programa s'han realitzat els cursos de Microsoft Word 2016 nivell inicial i Microsoft Excel 2016 nivell inicial.
  • PROGRAMA REACT-EU: programa creat arrel de la crisi de la pandèmia ique pretén reparar els efectes de la crisi. És preveu fer les formacions en Excel, Powerpoint i Internet de les coses.

L'institut

IDFO (Institut per al Desenvolupament de la Formació i l'Ocupació) és una Fundació Privada sense ànim de lucre, creada l'any 1993 per la UGT. És una organització, especialitzada en el disseny, gestió, coordinació, seguiment i avaluació de programes formatius i compta amb un equip tècnic i professional d’acord amb la finalitat i objectius de l’empresa. L'IDFO realitza accions de formació en matèria d'ocupació amb l'objectiu d'incrementar l'ocupabilitat dels ciutadans i ciutadanes, així com fomentar l'ocupació de qualitat i la igualtat d'oportunitats.

Maxi Rica, secretari General de la UGT Comarques Gironines, ha explicat que "fem un pas més enllà, en una formació adreçada a joves, per donar resposta a una realitat. És una aposta de futur per Figueres i per tota la comarca".

L'alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha dit que "els joves són el futur però també el present, i per tant, hem de donar resposta a les seves necessitats. Així mateix, també donem resposta a les necessitats de les empreses que cerquen personal qualificat. El programa de Formació Ocupacional dual és una oportunitat i una nova eina per fer-ho. És imprescindible teixir sinergies entre sector públic i privat per donar resposta al repte de millorar la qualificació, tant de les persones en situació d'atur com de les persones que ja estan treballant".

Per la seva banda, el regidor de Promoció Econòmica, Jesús Quiroga, ha explicat que "450 persones s'han format fins ara en l'àmbit de la formació ocupacional i contínua. Figueres exerceix de capital i forma treballadors de la comarca, realitza formació continuada per a treballadors en actiu i dona resposta a les necessitats de les empreses, perquè trobin aquí el que necessiten i d'aquesta manera, reforçar el teixit econòmic de la ciutat i la comarca".