Els investigadors dels Mossos d'Esquadra, Vigilància Duanera i la Guàrdia Civil afirmen que l'operatiu per desmantellar la presumpta organització criminal que preparava narco llanxes a l'Alt Empordà per a traficants que introduïen haixix des del Marroc és "un cop important a la logística" del tràfic de drogues per mar.
El cap de l'Àrea d'Investigació Criminal dels Mossos a Girona, Carles Martínez, i el tinent de la Guàrdia Civil Daniel Gómez han remarcat que la investigació demostra la implantació del crim organitzat arreu i que la pressió policial al sud d'Espanya ha fet que busquin altres llocs des d'on delinquir. Vigilància Duanera està rastrejant els moviments econòmics de l'organització per possible blanqueig de capitals.
"El més rellevant d'aquesta investigació és que hem pogut desactivar aquesta organització que es dedicava a donar servei altres organitzacions criminals de tot l'Estat, i això és important i fins ara no ens hi havíem trobar a la zona de Girona", ha afirmat el cap de l'AIC dels Mossos a Girona, el sotsinspector Carles Martínez. En la mateixa línia, el tinent de la unitat de policia judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, Daniel Gómez, ha concretat que es tracta d'un "cop important" a la logística del narcotràfic per via marítima i que abasta, no només les comarques gironines, sinó també les organitzacions criminals que introdueixen haixix el país amb destí al nord d'Europa.
L'operatiu desplegat pels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i Vigilància Duanera el 20 de setembre es va saldar amb 19 detinguts. Dos dels arrestats van ingressar a presó després de passar a disposició del jutjat d'instrucció 1 de Figueres. La causa, segons va informar el TSJC, està oberta per delictes d'organització criminal, contraban, blanqueig de capitals i tràfic de drogues. També van intervenir 22 narco llanxes "en diversos estadis de preparació".
L'agent del Servei de Vigilància Duanera, Rubén Caamaño, ha concretat que tenir aquest tipus d'embarcacions semirígides i d'alta velocitat està prohibit a l'Estat arran del Real Decret del 2018 que adoptava mesures de lluita contra el tràfic de persones i mercaderies: "Tenir-ne es considera, ja de per si, contraban".
La investigació va començar el juliol del 2021 quan Mossos i Guàrdia Civil van detectar l'avarament d'una embarcació d'aquestes característiques a Roses. "En argot policial diem a aquestes llanxes 'gomes', i ja sabem que es destinen al narcotràfic", ha explicat el sotsinspector que afegeix que són barques "amb motors molt potents" i que poden "creuar l'Estret de manera molt ràpida i àgil, dificultant molt la persecució policial". A partir d'aquí, van crear l'equip d'investigació conjunt entre els tres cossos policials i van seguir el rastre de la presumpta organització criminal fins a una nau de Castelló d'Empúries on rebien els cascos de les naus d'altres països i les habilitaven per convertir-les en narco llanxes.
"Servei complet"
A banda de proveir les organitzacions de traficants amb les llanxes, la investigació també ha descobert que la suposada organització criminal actuava com a hub perquè s'encarregava de donar tot tipus de suport logístic als traficants que materialitzaven el transport d'haixix per mar, des de proveir-los de quantitats elevades de gasolina a transportar les embarcacions per carretera i utilitzar grues per aconseguir introduir-les al mar. Tot un "servei complet", segons ha puntualitzat Martínez.
Entre els arrestats, han concretat els investigadors, hi ha sospitosos que compatibilitzaven la seva activitat laboral habitual (vinculada, per exemple, al negoci nàutic, a la logística o a la mecànica) amb el negoci il·lícit. Caamaño ha explicat que Vigilància Duanera manté oberta la investigació i rastreja els moviments econòmics per acreditar el possible blanqueig de capitals. "Normalment són organitzacions que mouen una gran quantitat de diners que després introdueixen al mercat amb la compra de propietats o amb dobles facturacions", ha precisat.
Mossos, Guàrdia Civil i Vigilància Duanera donen l'organització per desmantellada però apunten que hi pot haver més ramificacions que comportin més detinguts vinculats a aquest grup. En concret, estan estrenyent el cercle al voltant de possibles descarregaments d'haixix o els vincles amb altres organitzacions criminals, tant de Catalunya com de l'estat espanyol o internacionals.
Els investigadors argumenten que tot apunta que l'organització criminal operava des de feia temps i que actuava "com una empresa". Això, expliquen, demostra la implantació del crim organitzat arreu perquè l'increment de la pressió policial al sud d'Espanya ha fet que els traficants busquin altres punts de l'Estat des d'on continuar operant. Gómez ha recordat que, a més de l'operatiu de Girona, també han detectat presència de narco llanxes a Tarragona i Ebre: "És un problema que afecta tota la costa".