El Govern activa les ajudes d'emergència per les destrosses de la pedregada a la Bisbal d'Empordà

L'Ajuntament ha baixat les banderes a mig pal en senyal de dol per la nena morta per un impacte de pedra

El Govern ha anunciat que activarà les ajudes d'emergència per ajudar a l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà a resoldre els desperfectes que ha ocasionat la tempesta d'aquest dimarts al vespre. El vicepresident Jordi Puigneró ha detallat que en un primer moment es donarà aquesta ajuda econòmica i posteriorment s'estudiarà si cal declarar el municipi com a zona catastròfica.

Per altra banda, els Mossos d'Esquadra han confirmat que s'han atès a 67 persones per ferides provocades per la tempesta i algunes s'han atès al CAP i d'altres a l'hospital de Palamós (Baix Empordà). En paral·lel, l'ajuntament ha baixat les banderes a mig pal en senyal de dol per la nena que ha mort a causa d'un impacte d'una pedra que va caure durant la tempesta.

Puigneró ha expressat en nom del Govern de Catalunya "tota la solidaritat amb els municipis i, especialment, amb la Bisbal de l'Empordà" i el més sentit condol "a la família que ha perdut una filla i a totes aquelles persones que han patit lesions".

El vicepresident ha manifestat que la visita ha servit per "avaluar els danys tant públics com privats", donar suport als cossos d'emergències, als ajuntaments, i al consell comarcal "i per ajudar en totes les tasques que siguin necessàries".

La consellera Vilagrà ha afirmat també que era "importantíssim ser avui aquí" per avaluar les afectacions de béns materials que ha causat "una pedregada sense precedents". La titular del Departament ha anunciat que des de Presidència es té "activada ja una línia d'ajudes per emergències per donar resposta a casos "com els que ha viscut la Bisbal d'Empordà i que afecten l'espai públic que poden anar des d'elements com l'enllumenat o les cobertes d'edificis com les escoles o el CAP".

"Som un Govern municipalista, estem al costat dels ajuntaments i dels consells comarcals, i avui som aquí per activar ràpidament tots els mecanismes que siguin necessaris", ha conclòs la consellera Laura Vilagrà.

Danys al Terracota Museu

Unes ajudes que serviran per pagar les destrosses que ha fet la tempesta a la teulada de l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà o el sostre de vidre que ha caigut al Terracota Museu. De fet, l'alcaldessa accidental de la Bisbal ha avançat que l'equipament està tancat i restarà amb les portes tancades fins que no s'arregli el sostre.

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha avançat que "encara és prematur" per declarar el municipi com a zona catastròfica, però que estudiaran si cal fer-ho. De moment, Puigneró ha recomanat a tots els ciutadans que tinguin danys materials que contactin amb la seva companyia d'assegurances per resoldre les destrosses.

La pedregada provoca ferides en 67 persones

Des dels Mossos d'Esquadra asseguren que durant la pedregada s'han atès 67 persones que van trucar al telèfon d'emergències 112. De totes elles, 37 s'han atès directament des del CAP de la Bisbal i les 30 restants s'han derivat a l'hospital de Palamós (Baix Empordà). De moment, totes les persones ferides lleus ja s'han donat d'alta.

Afectacions als conreus

Més enllà dels danys en cotxes i edificis, la pedregada d'aquest dimarts també ha provocat importants destrosses en els conreus del Baix Empordà. El president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Manel Loureiro, ha remarcat que les afectacions més grans en la pagesia és en camps de blat de moro. Pel que fa als conreus de poma, la majoria d'ells utilitzen xarxes per protegir-se de pedregades i això els ha salvat de patir destrosses.

El que també ha quedat afectat són cobertes rurals fetes d'uralita, igual que també hi ha indústries que han vist com la pedra travessava la coberta. El problema és que la retirada de la uralita implica un tracte especial perquè és contaminant.