Les excavacions al fòrum romà de Llívia (Cerdanya) han deixat al descobert part d'una escala d'accés al temple. El fet que aquesta comuniqués amb la zona del darrere fa pensar als arqueòlegs en un model diferent al més habitual i inspirat, entre d'altres, en el de Juli Cèsar a Roma.
Així, la seva façana era més ampla i l'edificació tenia més "prestància", segons ha explicat el director del programa de Iulia Libica, Josep Guitart. El trasllat de diverses canonades de subministraments bàsics, que creuaven pel mig del jaciment, fa que aquest vagi adoptant una imatge més de conjunt. Durant dos setmanes hi passaran a fer pràctiques més d'una quinzena d'estudiants del Grau en Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Guitart diu que la disposició del tram d'escala que han trobat ha estat per ells "una sorpresa". En aquest sentit, ha detallat que, tal com van plasmar l'any passat en una reconstrucció virtual de tot el fòrum, pensaven en unes escalinates laterals perpendiculars que arribaven a la zona frontal del temple. Ara, però, la imatge seria com la d'una mena de "tribuna" que quedaria damunt la plaça, segons assenyala el director del programa de Iulia Libica. Tot i això, amb la recerca duta a terme fins ara, aquest seria un aspecte que només respondria a una qüestió "purament arquitectònica".
Pel que fa a les tasques d'excavació, la retirada de les canonades de gas ha permès donar més amplitud i visió de conjunt al jaciment. A més, està previst que en els pròxims dies també es faci el mateix en el cas de l'electricitat i, per tant, es pugui començar a unificar els dos costats. L'alcalde de Llívia, Elies Nova, destaca que aquest "és un pas important", ja que la visió actual "confonia una mica" als visitants. A més, ha indicat que se segueix avançant en el projecte de cobertura de la zona, almenys la que queda al damunt de l'antic temple, i en divulgar tot aquest patrimoni al museu de la localitat.
Per la seva banda, Cèsar Carreras, un dels directors de l'excavació, ha explicat el jaciment fa les funcions de "laboratori" i que les tasques que duen a terme els estudiants durant aquestes dues setmanes els serveixen per formar-se a nivell pràctic. També ha indicat que alguns d'ells aprenen sobre qüestions directives, ja que tenen responsabilitat sobre algun dels sectors d'excavació. A més, ha detallat que al fòrum s'hi poden trobar elements de diferents etapes històriques, entre elles les d'una fase posterior al segle II on, entre d'altres, s'hi troben restes d'escultures trencades o d'escombreres, indicadors del canvi d'usos que aquest hauria tingut.