Comencen les obres de la biblioteca en la futura Casa Walter Benjamin de Portbou

Es preveu que els treballs acabin a finals del 2023

L’inici de les obres de la nau sud és la "primera pedra" del que serà la Casa Walter Benjamin de Portbou (Alt Empordà), un projecte que porta anys arrossegant el consistori, ja que per fer-lo possible calien acords governamentals i ajudes econòmiques. Ahir va ser la posada en escena d'aquest inici de les obres de l'edifici de l'antic Ajuntament, amb la jornada de treball amb diferents representats polítics a través de la iniciativa de la Fundació Angelus Novus que presideix l'experta cultural Pilar Parcerisas -que tindrà la gestió del centre-.

El projecte de reforma i rehabilitació de l'edifici per convertir-lo en espai expositiu, biblioteca i centre d'estudis suposa una inversió aproximada de 2 milions d'euros (MEUR). El setembre de 2021 ja es va presentar la maqueta i els detalls del projecte elaborat els arquitectes Joan Falgueras i Jordi Pigem.

"Fa molts anys que anem darrera d'aquest gran projecte i per fi posaren la primera pedra del que serà l'espai dedicat a la memòria de Walter Benjamin", va destacar l'alcalde de Portbou Xavier Barranco. Les obres de la nau sud perquè es converteixi en l'espai dedicat a la biblioteca permetrà el material que es troba en caixes al consistori tingui un espai molt més adequat. L'arxiu actual està format per documents i correspondència de filòsofs i escriptors coetanis de Walter Benjamin, que provenen de França, Alemanya i Itàlia, entre altres països.

La biblioteca és la primera part de la reforma i s'espera que estigui acabada a finals de 2023. La segona fase, la més important, encara no té una data concreta en funció dels ajuts i suports econòmics que es puguin aconseguir. "Serà un espai on es podrà explicar el relat de Walter Benjamin i al mateix temps servirà per obrir portes de partenariats i finançament", va valorar Barranco.

La funció d'aquest centre serà divulgar la figura del filòsof alemany i el seu pas per Portbou, on es va suïcidar quan després de passar la frontera va ser detingut i va saber que seria entregat a la Gestapo. Fotografies, documents, pel·lícules, àudios, obres d'art i testimonis ajudaran a entendre tant el personatge com el pas d'intel·lectuals a l'exili per Portbou com Alma Mahler, Heinrich Mann o Alfred Doblin.

En el projecte de reforma de l'antic ajuntament, els arquitectes Falgueras i Pigem han dissenyat unes rampes d'accés als pisos superiors que seran una evocació de la travessia dels Pirineus per part de milers de refugiats, el 1939 per fugir de l'exèrcit franquista, i a partir dels 40 per fugir dels nazis, com era el cas de Benjamin. A la primera planta, s'ubicarà l'espai per a exposicions, activitats pedagògiques o mostres fotogràfiques; mentre que la segona planta es destinarà als fons bibliogràfics sobre Benjamin de la Fundació Angelus Novus, i hi haurà un altre espai destinat a la investigació, la residència i la celebració d'actes i programes educatius. El terrat serà un mirador.

I en el futur, una passarel·la podria connectar l'edifici amb el camí que porta al monument de Dani Karavan.

Exposició inèdita

En la jornada d'ahir, també es va presentar l'exposició de la construcció del ferrocarril de Girona a la frontera. És un conjunt de fotografies de 1880, amb imatges fins ara inèdites. L'àlbum consta de 53 fotografies que documenten el procés de construcció del ferrocarril de Girona a França. Se'n desconeix l'autor.

La disposició de les imatges l'àlbum respon als 69 km del traçat, que travessava diversos cursos fluvials –els rius Onyar, Ter, Fluvià, Manol, Muga i Galligants, i les rieres de Marsà i Llançà–, les obres van exigir la construcció de sis ponts i l'impressionant viaducte de Colera, tots ells d'estructura metàl·lica subministrada per Eiffel et Cie.