L'escarabat morrut amenaça les palmeres d'Empuriabrava

Han passat de 5 a 70 les plantes afecatdes

L'escarabat morrut s'ha convertit en una greu amenaça per les palmeres que hi ha a Empuriabrava fins al punt que en vuit anys pot acabar amb les 3.500 que hi ha a aquesta zona residencial de Castelló d'Empúries (Alt Empordà). És el municipi de Catalunya amb una major densitat d'aquest arbre i per tant un focus molt important d'aquest insecte invasor que es propaga de forma exponencial. El 2012 hi havia cinc palmeres infectades visiblement i en qüestió de sis mesos han passat a ser setanta. L'Ajuntament va aprovar ara fa un any una ordenança que penalitza a aquells propietaris que no tracten les palmeres afectades, amb multes de fins a 3.000 euros. El 90% dels denunciats han iniciat tractaments.

Aquest escarabat, detectat a Catalunya l'any 2005, prové del sud-est asiàtic i ataca molt especialment a les palmeres canàries, una espècie molt freqüent a Empuriabrava que s'ha convertit en un element patrimonial present a gairebé totes les finques. Aquest insecte, però, s'ha convertit en una seriosa amenaça i, si no es frena la seva propagació, pot deixar el municipi sense. En tot Castelló d'Empúries hi ha unes 4.000 palmeres, de les quals 3.500 es troben a la zona dels canals d'Empuriabrava. La gran majoria són de propietat privada i per tant la seva gestió ha d'anar a càrrec dels particulars.

Fa un any, l'Ajuntament de Castelló d'Empúries va aprovar una ordenança que obliga als propietaris a tractar els arbres infectats i a fer-ho correctament. Si no, han de fer front a multes que poden arribar als 3.000 euros. De moment, el 90% dels propietaris a qui s'ha aixecat una acta -s'han detectat 70 exemplars infectats, alguns concentrats en una mateixa finca- han respost favorablement i han iniciat el tractament per evitar haver de pagar una sanció, segons explica el regidor de Medi Ambient, Xavier Martínez, que subratlla el poder dissuasori de l'ordenança. L'altre percentatge són propietaris amb expedients oberts perquè no han demostrat haver iniciat cap actuació al respecte.

Un cop el propietari rep la notificació, té quinze dies per tractar la palmera o per decidir tallar-la i ho ha de notificar amb un certificat fet per una empresa de jardineria. Si opta pel segon cas, també ha de tractar la planta, per tal que un cop es destrueixin els residus -s'ha de fer per una empresa autoritzada- l'insecte no pugui continuar propagant-se. També és motiu de sanció podar o tallar la palmera fora dels mesos d'hivern, el període recomanat per evitar més infeccions.

Quan la palmera es veu tocada pot ser massa tard

El fet de ser una zona residencial ha comportat que alguns dels propietaris no puguin ser localitzats, sobretot en el cas dels estrangers que vénen aquí a passar temporades. Des del consistori s'estan fent campanyes d'informació a particulars, administradors de finques i professionals de la jardineria per conscienciar de la necessitat de fer tractaments preventius, ja que sovint quan es detecta és massa tard.

Les larves del morrut ataquen a la part interior de la palmera. Es mengen la base de les fulles fins que aquestes ja no es poden sostenir i acaben caient cap avall, tot donant un aspecte molt debilitat de la planta. "Pot passar en qüestió de pocs dies perquè l'insecte pot estar-hi treballant des de fa temps", explica Ramon Fortià, tècnic de Medi Ambient del municipi, que reconeix que el grau de supervivència depèn de cada exemplar. "La majoria de les plantes afectades poden curar-se però cal un tractament constant i continuat", explica Fortià.

300 euros de tractament cada any

Els tractaments es fan amb productes fitosanitaris específics que s'injecten al tronc -es fa dos o tres cops a l'any- o també es fa a través d'un sistema de dutxa -cada 2 o 3 mesos-. El cost és d'uns 300 euros a l'any i un dels aspectes que no s'acostuma a saber és que s'ha de fer cada any, ja que sempre es pot tornar a infectar. En el cas que s'hagi decidit tallar, el propietari també ha de fer front a la neteja, transport i destrucció dels residus.

Des de l'Ajuntament, aconsellen no plantar més palmeres al municipi però com que és una decisió personal no ho poden prohibir. Ara bé, si el particular aposta per tenir-ne una ha de veure-ho com a un element del seu patrimoni que haurà de cuidar. El consistori només té unes vuitanta palmeres públiques, que ja estan essent tractades preventivament. S'han trobat casos de particulars que aposten fermament per al seu manteniment, com és el cas de l'amo d'un càmping que té 25 palmers que fan més de vint metres. Amb el temps, però, es veurà si la batalla contra l'escarabat s'ha aconseguit guanyar. De moment, explica el tècnic de Medi Ambient, es propaga de forma "exponencial".