Primer any de Govern a Girona: impuls al Campus de Salut, 26 grups més d'FP i transició energètica

La delegada, Laia Cañigueral, remarca que treballen amb transversalitat i transparència per afrontar els reptes fixats

La delegació del Govern a Girona ha fet balanç aquest dimarts del primer any de mandat. La delegada, Laia Cañigueral, ha remarcat que tots els serveis territorials treballen amb transversalitat, cohesió i transparència per afrontar els reptes fixats.

A l'hora de passar comptes del primer any de legislatura, Cañigueral ha posat alguns exemples de la feina feta i ha situat entre les prioritats l'impuls "estratègic" i decidit en el desenvolupament del Campus de Salut, amb la incorporació dels professionals sanitaris en la definició del pla funcional; l'aposta per la Formació Professional amb l'augment amb 26 grups nous per al curs vinent o els projectes per implementar la transició energètica a les comarques gironines.

La delegada del Govern a Girona ha exposat que un dels projectes cabdals en desenvolupament és el futur Campus de Salut, amb la construcció del nou hospital Trueta. En aquest sentit, Cañigueral ha subratllat que és un gran projecte i que, per tant, "no passa d'un dia per l'altre". Amb tot, remarca que vetllen i fan seguiment dels passos a seguir per assegurar que "tot vagi evolucionant".

Així, la delegada ha recordat que la feina del Govern en aquest aspecte no s'atura i que durant aquest primer any de mandat, en concret el 31 de maig, va començar la participació dels professionals dels hospitals Trueta i Santa Caterina en la definició del que serà el Pla funcional assistencial del futur Campus de Salut de la regió sanitària de Girona: "És el document que ha de definir com treballaran els professionals des de l'àmbit assistencial i servirà de base per a l'elaboració del projecte arquitectònic definitiu".

Mentre no sigui una realitat, la delegada ha recordat que la Generalitat continua invertint en reformes i millores de l'actual Trueta amb una inversió global de 6 MEUR per a la nova àrea de radiologia intervencionista, millorar l'àrea de ginecologia i obstetrícia i el nou laboratori de reproducció assistida.

Cañigueral, durant el balanç, ha exposat fins a una vintena d'objectius acompanyats d'accions concretes desenvolupades durant el primer any de legislatura. Una altra d'aquestes prioritats és impulsar una Formació Professional diversificada i equilibrada territorialment arreu de la demarcació i que doni resposta tant a les necessitats dels joves com als perfils laborals que més es necessiten.

En aquest punt, la delegada ha recordat que al març es va constituir la Taula d'Impuls a la Formació Professional a les comarques gironines que integra diversos departaments que, de manera transversal, treballen en aquest àmbit com Educació, Treball, Acció Climàtica, Joventut o Presidència. "I no només hem constituït la taula sinó que ja hem fet una segona reunió per treballar accions concretes que portarem a terme el pròxim curs", ha explicat. Per al curs vinent, a les comarques gironines hi haurà 26 grups més d'FP: sis en cicles de grau mitjà, quatre en superior, cinc en programació de formació i inserció, tres en graus bàsics i sis en cursos d'especialització.

Un altre dels objectes del mandat és implementar la transició energètica. Fins ara, tots els consells comarcals gironins s'han acollit a la línia d'ajuts de 3,6 MEUR per tenir oficines pròpies d'impuls a la transició energètica. Cañigueral també ha situat com a gran projecte en aquest àmbit la construcció de la planta de biomassa per abastir la presó del Puig de les Basses que les conselleres de Justícia i Acció Climàtica van presentar la setmana passada i que tindrà un cost de 4,3 MEUR.

Combatre el canvi climàtic també va lligat a promoure una mobilitat més sostenible. Aquí, la delegada situa com projecte d'èxit el servei de transport a demanda a la Garrotxa que després d'haver comptat amb 3.600 usuaris en vuit mesos s'amplia, també, al cap de setmana per donar cobertura a desplaçaments vinculats amb el turisme i l'oci.

En l'àmbit econòmic, Cañigueral ha fet referència als 4,2 MEUR atorgats a vuit empreses de la demarcació en el marc de subvencions a projectes de reindustrialització i ha exposat que des de la delegació del Govern vetllaran perquè les micro, petites i mitjanes empreses s'acullin a la nova línia de finançament anunciada recentment i lideraran el suport per aconseguir relocalitzacions d'empreses: "És una oportunitat que no deixarem escapar".

El llistat d'objectius recull també augmentar l'ús social del català, millorar la cohesió social a través de l'educació, la cultura i l'esport, apostar per la transformació cap a un turisme més sostenible, potenciar les polítiques d'accés a l'habitatge, donar suport als ens locals posant el focus en els micropobles o treballar optimitzar la resposta operativa dels cossos de seguretat i emergències augmentant, per exemple, els nombre d'efectius de Mossos amb les noves promocions que surtin de l'escola.

En la vessant més social, Cañigueral situa com a prioritats promoure un estil de vida saludable, sobretot entre els més joves, prioritzar la salut emocional de la població i fer efectiva la perspectiva de gènere i treballar per erradicar les violències masclistes.