La licitació de la ''faraònica'' variant entre Vilafant i Borrassà queda deserta

Cinc constructores que optaven al concurs s'han fet enrere per l'encariment dels materials

La plataforma 'No a la variant de Vilafant', que va recollir 833 firmes en contra de la construcció de la millora de la carretera GIP-5129 entre Vilafant i Borrassà a l'Alt Empordà, respiren una mica més tranquils avui després que la licitació per a fer les obres ha quedat deserta.

Segons fonts de la Diputació de Girona, el motiu per el qual les cinc empreses que optaven al concurs s'han fet enrere és per l'encariment del preu dels materials, que va iniciar una escalada durant la pandèmia però que la guerra a Ucraïna encara els ha elevat més. Aquesta és, de fet, una de les principals denúncies que va llençar el president de la Unió d'Empresaris de la Construcció de Girona, Esteve Freixas, quan el març explicava a El Gerió Digital com 34 projectes d'obra pública ja s'havien quedat deserts.

Les cinc empreses que optaven a fer les obres són Copisa, Acsa, Rubau Tarrés, Aglomerats Girona i la UTE Contratas Vilor. Per tal de poder tirar endavant amb les obres caldrà revisar el projecte i ajustar els preus a les tarifes actuals. Aquesta era també una de les reclamacions feta per Freixas fa uns mesos, quan acusava als tècnics municipals de viure allunyats de la realitat i no conèixer els preus de mercat.

L'obra, valorada en uns 2,8 milions d'euros (MEUR), contempla una actuació de "millora" de poc més d'un quilòmetre. Inclou la connexió amb l'N-260 a través d'una rotonda i un pont de 120 metres per sobre del riu Manol.

L'actuació ha estat llargament reivindicada pels ajuntaments afectats però ha aixecat polèmica entre els sectors ecologistes i els propietaris afectats. Des de l'ens defensen que es tracta d'una obra "necessària" i que té com a objectiu millorar la "seguretat, la viabilitat i la qualitat de vida dels veïns".

Neguen que es tracti d'una variant –tot i que, a la pràctica, s'obrirà una via nova- i defensen que no cal estudi ambiental, tot i que s'han compromès a comptar amb un tècnic en aquesta matèria perquè en faci un seguiment. Els opositors, en canvi, asseguren que es tracta d'una variant encoberta, que tindrà un "fort impacte mediambiental".