L'Aeroport de Girona pren força davant el turista britànic per evitar cues aquest estiu

El Brèxit ha incrementat els controls d'arribada que s'han complicat per la manca de personal

Aquest passat cap de setmana molts britànics van viure un caos en els principals aeroports europeus durant la celebració del Jubileu de Platí de la reina Isabel II degut a l'increment de controls. Aquest fet, provocat per la sortida del Regne Unit de la Unió Europea, fa necessari passar un control més estricte dels passaports. Tot plegat, sumat als acomiadaments que es van produir durant la pandèmia del personal de seguretat, ha generat cues eternes, milers de retards i centenars de vols cancel·lats els últims dies.

La tensió desfermada, la indignació de multitud de viatgers davant d'unes vacances frustrades i, sobretot, la perspectiva que els problemes s'agreugin durant la temporada d'estiu han provocat un enfrontament entre la indústria aeronàutica i el Govern de Boris Johnson. Mentrestant, el Ministeri d'Interior espanyol ha previst incrementar el nombre d'efectius de seguretat amb 500 funcionaris que repartirà entre els dotze aeroports amb més càrrega de passatgers.

Els aeròdroms beneficiats són els de Madrid (rebran 189 policies), Barcelona (90), Alacant, València, Màlaga, Menorca, Mallorca, Eivissa, Tenerife Sud, Lanzarote Sud, Fuerteventura i Gran Canària. En cap cas es preveu que l'Aeroport de Girona hagi de rebre nous efectius ja que la situació aquí és de menor afluència de passatgers de fora la UE pels pocs vols programats. Amb tot, aquest estiu es rebran a les instal·lacions gironines passatgers britànics procedents de Birmingham, Bournemouth, Bristol, Doncaster, Leeds, Londres, Manchester i Newcastle; a través de les companyies Jet2, Ryanair i TUI Airways.

Des de diversos fòrums ja es recomana fer servir les instal·lacions de Girona i, des d'allà, prendre autobusos llançadora cap altres punts com ara Barcelona. Actualment, el turisme procedent del Regne Unit suposa un 20% del total que rep Catalunya, amb exemples com Lloret de Mar (Selva) on un 17% l'any passat procedien del país anglosaxó i enguany s'esperen encara més visitants.