L'Auditori de Girona presenta 23 espectacles per la temporada Tardor Nadal 2022

Comptarà amb estrenes i presentacions amb músiques modernes i de clàssica

L’Auditori de Girona presenta la temporada Tardor Nadal 2022, que comptarà amb 23 propostes d’estils diversos, tant pel que fa a músiques modernes com de clàssica. Grans noms nacionals i internacionals, i una aposta pels nous formats són alguns dels eixos vertebradors de la nova programació, amb artistes com Ute Lemper & GIO Symphonia, Michel Camilo & Tomatito, Mayumana, Carlos Núñez, Pau Vallvé i Marala, entre molts d’altres.

Així mateix, l’Auditori avança alguns dels grans noms de clàssica que hi actuaran el 2023: Jordi Savall amb el Requiem de Mozart, Mahler Chamber Orchestra & Pablo Heras-Casado, i la Segona de Brahms amb l’OBC. Les entrades i abonaments ja s’han posat a la venda al web.

L’Auditori segueix treballant amb vocació de servei públic, en constant vinculació i cooperació amb els principals agents de l’entorn, com La Marfà – Centre de Creació Musical, Temporada Alta i diverses entitats i formacions corals i orquestrals de la ciutat. Sota el segell “Compromís Creació”, aquesta temporada es presenten 12 propostes, amb diversos nivells de participació. En aquesta ocasió, compten amb suport de l’Auditori: Zb•YU•Ra, b1n0, Girona Jazz Project & Carles Benavent, Marala, la Principal de la Bisbal, Cantalà del Cor Maragall, Música Antiga de Girona, Ute Lemper & GIO Symphonia, l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC), Emociona’t amb la SCCC: Himnes del cor, el Messies Participatiu, i Geriona, 20 anys!

Segons el director de la Fundació Auditori Palau de Congressos de Girona, David Ibáñez, “Aquesta temporada apostem pels nous formats i també per altres propostes que, tot i no formar part del mainstream, fan una gran feina de país”.

Per la seva banda, el vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona Quim Ayats, ha destacat durant la presentació que està molt orgullós de presentar una programació de primer nivell per l’Auditori de Girona: “Estem fent molt bona feina i molts esforços perquè l’Auditori bategui amb l’oferta cultural adreçada als gironins i gironines. I en aquest sentit, cal tenir en compte que l’Auditori és un projecte que, a més dels grans concerts, està en transformació amb la voluntat d’acostar-se amb noves propostes al públic i la societat- I aquí també és molt important el compromís amb el Centre de Creació Musical La Marfà, que oferirà activitats obertes al públic i enfocades a la formació i divulgació musicals. Fem que Girona bategui amb la cultura”.

Pel que fa a les músiques modernes, el cartell de la nova temporada ofereix una programació estilísticament diversa, amb estrenes absolutes i primícies a les comarques gironines. Iniciarà la temporada la proposta de Zb•Yu•Ra, l’estrena de la proposta de l’acordionista Zbigniew Choknacki, la vibrafonista Yuhan Su, i el bateria català Ramon Prats. Un projecte nascut d’una residència internacional a la Marfà – Centre de Creació Musical (18 de setembre).

També es podrà veure l’única actuació a les comarques gironines de Mayumana amb l’espectacle per a tots els públics Currents (25 de setembre). Una proposta que barreja ritme, llums, dansa i percussió en estat pur. Així mateix, el duet b1n0 estrenarà a les comarques gironines un dels espectacles més trencadors de la temporada. Juntament amb Voctrolabs crearan una veu robòtica, amb atributs humans, que participarà en el seu nou àlbum. En un nou format de concert, públic i artistes estaran junts a l’escenari de la Sala Montsalvatge, convertida, per un vespre, en un autèntic club (7 d’octubre).

La següent cita arribarà de la mà de la Girona Jazz Project & Carles Benavent. Es tracta de l’estrena absoluta de la nova proposta de la formació gironina, que en aquesta ocasió col•laborarà amb un dels músics més internacionals de casa nostra: el baixista Carles Benavent (9 d’octubre). El mateix mes es podrà escoltar per primera vegada a la demarcació de Girona el nou disc del trio femení Marala. Després d’una gira de més de 60 concerts amb el seu primer disc, presentaran Jota de morir (u98 Music, 2022), una investigació sobre la mort i com s’ha tractat aquesta idea en la música tradicional (22 d’octubre).

Un altre dels plats forts d’aquesta temporada és Michel Camilo & Tomatito, que estrenaran a les comarques gironines Aranjuez, una nova proposta conjunta del pianista dominicà i el guitarrista d’Almeria després dels grans èxits Spain (2000) i Spain Again (2006) (12 de novembre). El mes de novembre també arribarà a l’Auditori de Girona l’Orquestra de Música d’Arrel de Catalunya (OMAC), que oferirà Trencadís, un concert compost i dirigit per Dani López amb la cantant solista Anna Ferrer (13 de novembre).

La nova programació també compta amb el primer concert de la gira de presentació del nou disc de Pau Vallvé. El músic barceloní prepara un nou gir, sense abandonar la seva essència personal de fer cançons, que estrenarà a l’Auditori de Girona (19 de novembre).

La nova temporada de música clàssica de l’Auditori de Girona equilibra valors com la internacionalitat, l’accessibilitat i la integració i promoció del talent local. Una programació amb un discurs propi, amb un eclecticisme sense complexos que posa el focus sobre els diversos públics. Una temporada que reivindica Girona com un epicentre musical més enllà de Barcelona; una ciutat on tenen lloc esdeveniments destacats, que deixen petjada.

En aquesta nova programació, destaquen noms com el d’Ute Lemper & GIO Symphonia, amb l’estrena absoluta d’aquest projecte coproduït per GIO Symphonia i l’Auditori de Girona, amb la col•laboració de Temporada Alta (11 de novembre). El Quartet Gerhard també actuarà en aquesta nova temporada, amb un programa especial encarregat pel propi equipament gironí: el segon lliurament d’un repertori que explica la relació estilística entre Mozart i Haydn (20 de novembre). El projecte Emociona’t amb la SCCC: Himnes del cor portarà al públic a fer un viatge emocional per les melodies més corprenedores dels darrers tres-cents anys, amb la participació de Beth, Manu Guix, Paula Giberga i Joan Garrido (25, 26 i 27 de novembre).

També en l’àmbit de la clàssica, l’Auditori de Girona avança tres concerts de la programació del 2023. Es tracta de Jordi Savall: Requiem de Mozart (22 de gener), Mahler Chamber Orchestra & Pablo Heras-Casado (17 de febrer), i La Segona de Brahms amb l’OBC (5 de març). Tres propostes destacades que, juntament amb Ute Lemper & GIO Symphonia configuren un abonament sota el segell Grans concerts de clàssica que es posa per primera vegada a disposició del públic.

Durant les Fires de Sant Narcís, l’Auditori de Girona acollirà tres propostes: el concert tradicional de Sant Narcís amb La Principal de la Bisbal (29 d’octubre), el concert del Cor Maragall Cantalà (1 de novembre), i l’estrena absoluta de la Missa de Sant Narcís, Deus tuorum militum per part de Música Antiga de Girona (5 de novembre).

Nadal a l’Auditori: vuit propostes

Una de les èpoques de més activitat cultural a la ciutat és el Nadal. Enguany, l’equipament gironí ho reivindica amb vuit propostes molt diverses, que van de la música barbershop al ballet, passant per la música coral, els valsos d’Strauss o la música celta, amb especial atenció a espectacles per a tots els públics.

La primera proposta nadalenca anirà a càrrec del grup vocal The Hanfris Quartet, que estrenaran All I Want For Christmas Is… Una proposta per a tota la família amb algunes de les nadales més conegudes (11 de desembre). També s’hi podrá veure El Messies Participatiu, amb 200 veus cantant Händel (16 de desembre). La Companyia Yllana portarà el seu nou espectacle, Maestrissimo a la Sala Montsalvatge, una proposta per a tots els públics a mig camí entre el concert de cambra, la comèdia satírica i el retrat d’època (18 de desembre). Una altra estrena absoluta serà la de Geriona, 20 anys!, un concert ple de música i coreografíes especialment dissenyades per a aquesta efemèride (23 de desembre).

El Ballet de Barcelona torna per quart any consecutiu a Girona i oferirà una nova entrega d’El Trencanous de Txaikovski (26 de desembre). Els valsos i les polques de la familia Strauss també tindran un paper destacat a la programació nadalenca, amb el Festival de valsos i danses amb l’Orquestra Simfònica del Vallès (30 de desembre). També hi actuarà el gaiter Carlos Núñez, que farà una parada a Girona en la seva tradicional gira de Nadal, quan ja es compleixen més de 25 anys de la publicació del seu primer disc, el ja clàssic Irmandade das Estrelas (7 de gener). L’última proposta serà la del Cor Infantil Amics de la Unió, que oferirà l’espectacle Songs of Hope, amb l’essència més pura de les veus, articulat al voltant d’obres de compositors catalans i d’arreu del món (8 de gener).

La Marfà

En la nova programació de tardor 2022, la Marfà oferirà un total de divuit activitats obertes al públic i enfocades a la formació i la divulgació musicals. Amb aquesta programació, el centre de creació musical de l’Ajuntament de Girona persegueix potenciar la música com a disciplina artística en el territori gironí a través de les seves tres línies principals d’actuació: el suport a la creació, la formació i la divulgació.

En l’àmbit formatiu, s’han organitzat 11 activitats amb l’objectiu de donar eines de creixement tècnic i artístic als músics, i també als professionals de la gestió musical. Hi destaca la classe magistral de baix amb Carles Benavent, figura fonamental del jazz i el baix flamenc. Benavent serà a Girona per participar en un projecte amb la Girona Jazz Project Big Band, orquestra resident de La Marfà, que es podrà veure el diumenge 9 d’octubre a l’Auditori de Girona. També cal fer esment de les sessions que conduiran dues artistes vinculades al programa de coproduccions de La Marfà: Magalí Sare proposa un taller sobre tècniques de cant i d’experimentació amb la veu, i Gemma Humet, un taller de composició i escriptura creativa.

El programa d’activitats també inclou una nova edició de la jornada de formació sobre organització de festivals i esdeveniments musicals, coorganitzada amb Xàfec- Xarxa de festivals de música de Catalunya, o el taller Malalts de música, sobre la prevenció de riscos auditius per a músics.

En l’àmbit de la divulgació musical s’han organitzat 7 activitats, entre les quals destaquen dos espectacles musicals adreçats a públic infantil i familiar a càrrec de les companyies Residual Gurus i Aupa String. També s’han previst noves Sessions LP, cicle d’audicions comentades d’àlbums, on els músics Joanjo Bosk, Clara Luna (Girona Jazz Project), i Vinie Kairos, comentaran discos de referència d’Héroes del Silencio, Ella Fitzgerald i Nas respectivament.

Les inscripcions a les activitats es poden realitzar mitjançant el web de La Marfà – Centre de Creació Musical.