El 14è Tempo de Girona comptarà amb una quarantena de propostes durant 24 dies

El festival gironí se celebrarà del 8 al 31 de juliol als jardins del passeig Arqueològic

El 14è Festival Tempo de Girona se celebrarà del 8 al 31 de juliol al Barri Vell amb una quarantena de propostes musicals i culturals gratuïtes al passeig Arqueològic que s’afegiran als concerts de pagament a la plaça dels Jurats. L’esdeveniment oferirà propostes musicals d’artistes consolidats i revelació, de gèneres com el rock, indie, urban o jazz, presentacions de llibres, tast de vins i altres arts escèniques.

El Tempo seguirà apostant per la inclusió social amb concerts en col·laboració amb la Fundació ONCE, el Sector Est de Girona, Clams i enCantados. El Tempo donarà el tret de sortida amb els concerts a la plaça dels Jurats (8, 9 i 10 de juliol) de La Casa Azul, La Bien Querida, Ramon Mirabet, Cecilia Krull, Joina i Blondex (el dia 29, serà el torn d’E-Strings, de la GIO Symphonia). Al passeig Arqueològic hi actuaran gratuïtament pels assistents Bratia, Anthus, Joan Masdéu, Boom Boom Fighters, Manzau, Ju i Ven'nus, entre altres.

Tempo s’ha presentat aquest matí a la seu de la Diputació de Girona amb les intervencions d’Albert Piñeira, vicepresident segon i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Quim Ayats, vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona; Josep Calataiud, director dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura, i Albert Candela, director del festival.

Candela destaca que “estem molt contents d’aproximar-nos al festival que era de 2019 a enrere. Enguany es presenta amb molta força i múscul després de dos anys fent-lo sota mínims. Recuperem els concerts, de nivell, a la plaça dels Jurats i proposarem 24 nits de concerts gratuïts al Village amb artistes de proximitat de Girona i de Barcelona. Tindrem presentacions de llibres i ho amenitzarem amb gastronomia de quilòmetre zero”.

Albert Piñeira ha explicat que “estem parlant d'un festival consolidat, que no es va cancel·lar ni durant la pandèmia i que manté la mateixa essència amb què es va crear: l'aposta per la programació local i per la producció quilòmetre zero. A més, el Tempo sempre ha mostrat una sensibilitat per afavorir l'accessibilitat universal a la cultura i per la transversalitat de les seves propostes, amb gastronomia, música o literatura”.

Quim Ayats s’ha mostrat “molt orgullós perquè un any més entre tots i totes puguem fer possible un festival com el Tempo amb aquesta perspectiva de cultura de proximitat i que estén la mà a noves propostes de bandes i músics emergents de gran nivell. Continuem treballant per garantir que la ciutat de Girona bategui amb l'oferta cultural”.

Per a Josep Calataiud, "el Tempo duu a la pràctica força objectius que ens marquem al Departament de Cultura: obrir el patrimoni de la ciutat a les arts escèniques i musicals, una aposta clara per l'equitat, per la inclusió i perquè els grups de  dones ocupin els escenaris amb força. Valors, tots ells, que ens fan sentir-nos segurs a l'hora de continuar sumant al seu costat".

Col·laboracions amb altres projectes

Als jardins del passeig Arqueològic s’hi reuniran, durant el Tempo Village, diferents estils musicals com urban, rock, pop rock, balkan, flamenc, blues rock, versions, rumba, blues, indie, africà, jazz, pop i rhythm and blues, entre altres. La programació s'ha dut a terme en col·laboració amb el Grup Enderrock i els artistes convidats són Bratia, Anthus, Joan Masdéu, Boom Boom Fighters, Manzau, Ju i Ven'nus, Jumping Jacks, Massa, Lídia Mora, Laura West, Pol Bordas, Mireia Vilalta, Dan Peralbo, Oh Well, Singuila Band i Lia Sampai, entre altres.

Tempo és un festival que construeix sinèrgies amb altres referents culturals i socials de la ciutat i la col·laboració amb el Festival Neu! permetrà l’actuació de Galdrick, Tom Hagan i Bernarda. El 12 de juliol també es col·laborarà amb l’Ajuntament de Girona amb l’Antenes, un projecte per a joves implicats en les arts i la cultura que ofereix l’oportunitat de viure des de dins la programació artística d’un festival o equipament de Girona i el seu entorn.

Aquest any se segueix donant un gran impuls a la inclusió, amb concerts en col·laboració amb la Fundació ONCE (Nucli Trío de David Viñolas i Rebelde Ibón Casas), una actuació del grup de Rumba 4G, formació sorgida de la feina que es duu a terme al Sector Est de Girona per a la inclusió social a través de la música, i del grup Clams, una banda de pop-rock formada per persones en situació de discapacitat que acaba d’estrenar el disc ‘Melodies del Somriure Inconscient’.

També hi haurà 8 vermuts musicals i activitats paral·leles com el Wine&Music (un tast de vins, l’11 de juliol –26 euros-, amb música en directe del grup Tokaji Quartet, amb Albert Salvatella a la veu) i xerrades literàries (Tempo Llibres) amb Donat Putx i Gemma Humet. L’horari del Tempo Village serà de 14 a 23 h entre setmana, i de 12 del migdia a 1.30 h de la matinada els caps de setmana.

E-Strings s’incorpora a la plaça dels Jurats i el Tempo Dones

La plaça dels Jurats, situada al costat del passeig Arqueològic, va acollir concerts de Tempo per darrer cop el 2019, abans de la pandèmia. El Tempo donarà el tret de sortida el divendres 8 de juliol amb la banda barcelonina La Casa Azul, que, amb el cantant Guille Milkyway al capdavant, estrenarà a Girona el seu darrer senzill, ‘No hay futuro’.

El de Tempo és l’únic concert programat de moment a les comarques gironines pel grup de pop electrònic (entrades a 29,5 euros), que té com a himne ‘La revolución sexual’. Abans de La Casa Azul actuarà Vega Almohalla, una artista viral (amb 18 anys va debutar col·laborant amb Zazo & Gxurmet) que ofereix diferents versions del seu so, des del pop ballable a l’urbà. Qui també presenta nou disc és Ramon Mirabet (26 euros). ‘Free’ és el quart disc en anglès del cantautor barceloní, que el 9 de juliol actuarà al costat d’una intèrpret de Llengua de Signes (Eva García, d’EnCantados) per facilitar l’assistència de persones sordes.

El tercer dia consecutiu de concerts a la plaça dels Jurats es completarà amb el Tempo Dones (26 euros), amb un cartell únicament femení. La Bien Querida serà el cap de cartell de la jornada i també estrena nou single, ‘Resistiré’. Liderada per la cantant basca Ana Fernández-Villaverde, combina pop amb altres estils musicals com el flamenc, l’electrònica o l’indie i ha versionat temes de Jeanette (‘Soy Rebelde) i de Minerva (‘Llorando por ti’, per a la nova sèrie d’HBO Max ‘Todo lo otro’). 

El mateix 10 de juliol hi actuarà la madrilenya Cecilia Krull, coneguda per ser la veu de la sintonia de ‘La Casa de Papel’ i que es considera una cantant versàtil que es va iniciar en el món del jazz. El de Krull, serà l’únic concert a Catalunya de l’estiu. Completaran el cartell les gironines Blondex (discjòquei que combina psytrance, electrohouse i pop electrònic) i Joina (una de les veus emergents del panorama musical en català i que uneix música urbana, pop i jazz).

El 29 de juliol hi haurà un darrer concert de pagament a la plaça dels Jurats, a càrrec d’E-Strings, de la GIO Symphonia (17 euros). Es tracta d’una actuació que fusionarà diferents gèneres com la música clàssica, el pop, el rock, el dance o els ritmes llatins, i que versionarà temes de De Händel, Lady Gaga, Bon Jovi, Beethoven, Colplay i David Guetta.