Comença el judici contra els dos acusats pel crim d'un turista en una discoteca de Lloret

L'autor de la coça mortal s'enfronta a 24 anys de presó

El judici per la mort d'un jove turista italià a la discoteca St. Trop de Lloret de Mar (Selva) la matinada del 12 d'agost del 2017 ha començat aquest dilluns a l'Audiència de Girona amb la tria del jurat popular que s'encarregarà d'emetre el veredicte.

El jurat haurà de decidir si l'autor material de la coça mortal va actuar "amb intenció" de matar o sabent que clavant-li la puntada de peu al cap li podia causar la mort a la víctima com sostenen les acusacions o si, per contra, va ser un accident tràgic com argumenta la defensa. S'enfronta a 24 anys de presó. El veredicte també haurà d'esclarir si el segon acusat va ser "còmplice" evitant que poguessin socórrer la víctima o si no va tenir cap implicació amb els fets.

Després de la tria del jurat popular, el judici ha començat amb la lectura dels escrits de conclusions provisionals i les al·legacions prèvies del fiscal, les acusacions i les defenses. El fiscal Víctor Pillado sosté que hi ha un "fet innegable", que la víctima, un jove italià, "va sortir de festa amb uns amics i l'acusat li va propinar una puntada de peu al cap". Segons l'acusació pública, li va clavar la coça quan la víctima estava "pràcticament inconscient" a terra, sense possibilitat de defensar-se i sabent que amb aquesta agressió li podia causar la mort.

Per això, el fiscal l'acusa d'un delicte d'assassinat i demana una condemna de 24 anys de presó. Pillado ha subratllat al jurat popular que, a banda de les declaracions dels testimonis, dels perits i dels acusats, compten també amb una prova clau; el vídeo que va captar la part final de la baralla: "S'hi veu el moment fonamental, i podran valorar la força de la coça, si era en una zona vital i si era probable que l'acusat es pogués representar el tràgic final". Les altres acusacions (en nom de la família de la víctima, de l'ajuntament de Lloret de Mar i de la Fecasarm) també acusen aquest processat d'assassinat.

"Com a defensa, som els primers en reconèixer que hi va haver una mort causada pel cop que va donar el meu client i el jurat haurà de decidir si la mort va ser voluntària o, com defensem, que no va ser així. Va donar un cop per lesionar durant una baralla i creiem que la morta va ser una imprudència", apunta la defensa del principal acusat, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod.

Suposat còmplice

Dues acusacions, però, acusen un altre jove que s'enfronta a 15 anys de presó. La família de la víctima sosté que aquest processat va evitar que els amics del difunt demanessin auxili: "Els va neutralitzar colpejant-ne algun i fins i tot agafant pel coll a la mateixa víctima". L'acusació particular apunta que, amb la seva actuació, va fer que l'autor material "actués amb més facilitat" a l'hora de propinar la puntada de peu mortal al turista.

L'acusació popular, en nom de la patronal de l'oci nocturn Fecasarm i l'associació Spain Nightlife, considera que l'atac mortal es va produir "gràcies a la inestimable ajuda" d'aquest altre acusat, que va contribuir "de manera activa i conscient" a que es produís el "desenllaç fatal". Demanen 12 anys i mig com a còmplice de l'assassinat.

L'advocat de la defensa, Sergio Noguero, demana l'absolució i considera que no va tenir cap implicació en el crim. "La fiscalia i l'ajuntament no l'acusen i entenem que l'acusació desorbitada que fan les altres dues acusacions està fora de lloc. Evidentment, partim de la innocència perquè no va tenir cap mena de responsabilitat en la baralla. De fet, tot el contrari perquè va intentar separar", ha afirmat Noguero.

El judici continuarà a la tarda quan està previst que declarin els amics de la víctima. Part dels testimonis van ser presents a la baralla a l'interior de la discoteca. Segons el guió, la declaració dels acusats està prevista dimecres a la tarda.

El cas ha trigat gairebé cinc anys a arribar a judici i després de diversos intents per jutjar-lo. La secció quarta de l'Audiència de Girona l'havia assenyalat per a finals de l'any passat però es va haver de suspendre perquè van arrestar el principal acusat a Alemanya i tenia pendent una ordre europea de detenció i entrega dictada per la justícia italiana perquè el volien jutjar al país. Va estar a punt però també va quedar en llibertat a Itàlia abans del judici i va decidir tornar al país i entregar-se a l'Audiència. Monguilod ha recordat que és el tribunal competent perquè és el lloc on van passar els fets i considera que a Itàlia no hauria tingut un judici "just".

Els dos acusats estan en llibertat. Això ha fet que a l'arribada al Palau de Justícia de Girona hi hagi hagut algun moment de tensió quan s'han trobat amb la família de la víctima que els han increpat dient-los "assassins".