CiU podrà aprovar els pressupostos municipals de Girona gràcies a l'abstenció del PSC

L'alcalde, Carles Puigdemont, evita així la qüestió de confiança

Després de dies de negociacions entre l'equip de govern de CiU a l'Ajuntament de Girona i el grup municipal del PSC, els socialistes han decidit abstenir-se durant la votació dels pressupostos municipals del 2013. Aquest acord permetrà que l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, pugui aprovar definitivament els comptes evitant sotmetre's a una qüestió de confiança tal i com estava previst en l'ordre del dia del ple de dilluns.

L'acord entre els dos partits polítics ha suposat una sèrie de modificacions i el pressupost per aquest any compta amb 2,3 MEUR i posa especial atenció a plans contra l'atur, la pobresa o un servei d'atenció telefònica especialitzat per a persones afectades per processos d'execució.

Finalment, la votació del pressupost 2013 de Girona ha acabat donant un tomb inesperat. Aquest dissabte al matí, el grup municipal del PSC ha donat a conèixer que s'abstindrien i d'aquesta manera, Puigdemont no necessitarà la qüestió de confiança tal i com tenia previst per poder tirar endavant els comptes. En principi, l'alcalde sabia que no tindria prous suports per aprovar definitivament el pressupost i havia inclòs dins l'odre del dia del proper ple la votació d'una qüestió de confiança que utilitzava com una maniobra política. En concret, Puigdemont tenia previst que un cop perdés la qüestió de confiança ningú es presentaria en el següent ple com a govern alternatiu i, d'aquesta manera, els pressupostos pel 2013 quedarien automàticament aprovats.

L'alcalde va detallar ja fa uns dies que es tractava d'una "decisió extraordinària" per evitar prorrogar els pressupostos de l'any passat. No obstant això, l'equip de govern no ha deixat de treballar per apropar posicions amb altres grups municipals com el PPC o el PSC. Finalment, després de quatre dies de negociacions entre diversos regidors de les dues formacions polítiques, els socialistes encapçalats per Pia Bosch han donat el seu braç a tòrcer i han signat un acord. Aquesta abstenció se suma a la que ja van anunciar des de ICV. "Valoro molt positivament el gest del PSC, agraeixo la seva ajuda i veig amb gran entusiasme que s'hagi aparcat tecnicismes partidistes i s'hagi posat per endavant el bé de la ciutat", ha assegurat l'alcalde de Girona.

L'acord al qual han arribat l'equip de govern municipal i el grup del PSC ha fet modificar determinats aspectes dels pressupostos originals que es van aprovar inicialment. "Hem arribat a un punt de trobada pel que fa a polítiques del foment de la ocupació, amb diverses propostes, potenciar la transparència i lluitar contra la pobresa", ha assenyalat Puigdemont. Segons l'alcalde, el principal escull durant aquest dies ha estat "aconseguir que hi hagués la voluntat de l'acord". "No ens ha estat difícil unir propostes perquè hi ha moltes idees que casen amb el nostre model de govern", ha afegit l'alcalde.

Més programes socials i plans per lluitar contra l'atur i la pobresa

En aquest sentit, el PSC i CiU han acordat que els comptes del 2013 tinguin una clara vessant socials, amb diversos programes de foment de l'ocupació i lluita contra l'atur dotats de 300.000 euros, un pla d'ocupació juvenil amb 200.000 euros, un pla de xoc contra la pobresa infantil amb 200.000 euros o actuacions comunitàries als barris amb un pressupost d'uns 30.000 euros.

A més, també han decidit crear una comissió dins del Consell de Cohesió Social on hi siguin presents tots els partits polítics amb representació al plenari de l'ajuntament i que s'encarregarà de fer el seguiment de l'execució de tres plans nous acordats: el pla de xoc contra la pobresa, la pobresa infantil i les actuacions comunitàries a barris. Tres projectes que ascendeixen fins als 312.000 euros. També es crearà un servei d'atenció telefònica especialitzat per a persones afectades per processos d'execució hipotecària dotat amb 40.000 euros.

Pel que fa al pla d'inversions, l'acord preveu que els romanents dels pressupostos del 2012 del Modern i de Casa Pastors es mantinguin per al desenvolupament dels projectes esmentats per a l'any 2013 amb la previsió i el compromís de desenvolupar-los durant els següents exercicis pressupostaris. Els comptes també incorporen mesures de transparència. "Es crearà una mesa amb la participació d'entitats, associacions de veïns, partits polítics i ciutadania per actualitzar el reglament que ha de regir l'execució de la partida de participació ciutadana d'un milió d'euros", ha explicat la cap de l'oposició, Pia Bosch.

Menys pressupost per a les llums de Nadal

A més, en aquesta línia, s'incorporarà a la memòria dels pressupostos, una previsió detallada dels principals programes a les partides tipu conveni, cooperació o promoció amb cap. També es reduiran les "despeses prescindibles", ha afirmat Bosch. "Es prioritzarà que els informes i estudis es facin internament amb personal del consistori", ha assenyalat. En aquest sentit, qualsevol contractació d'informes o estudis externs haurà d'anar acompanyada d'un certificat del cap d'àrea que validi els motius pels quals no es pot realitzar des dels serveis tècnics municipals.

Bosch ha detallat que qualsevol contracte, conveni, subvenció o l'execució dels pressupostos s'haurà de publicar al web municipal de Girona. Finalment, l'acord que han signat les dues formacions polítiques acota la despesa d'enllumenat de Nadal que no podrà superar els 100.000 euros i fa una reducció de 30.000 euros en les despeses de comunicació.

La cap de l'oposició s'ha mostrat "satisfeta" amb els resultats obtinguts però ha demanat "prudència i responsabilitat". "És la última vegada que treballem contra rellotge per negociar amb tant poc temps, no ens agrada i no és el nostre estil perquè nosaltres hem actuat amb responsabilitat i amb temps suficient facilitant en tot moment la negociació", ha explicat. Bosch ha anunciat que espera que l'equip de govern de l'ajuntament de Girona compleixi "els acords presos".