El PSC de Girona podria ser clau per evitar la qüestió de confiança de Puigdemont

L'alcalde demana "un gest de responsabilitat" als socialistes per tal que el pressupost quedi aprovat al ple del dilluns

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, podria evitar sotmetre's a una qüestió de confiança en el ple de dilluns si les negociacions que s'han iniciat en les darreres hores amb el PSC arriben a bon port. L'alcalde ha demanat "un gest de responsabilitat" al PSC per tal que s'abstinguin i permetin aprovar definitivament el pressupost.

D'aquesta manera, el pressupost seria vigent a partir d'aquell moment. En canvi, si es vota la qüestió de confiança s'ha d'obrir el període d'un mes per a la presentació d'un possible govern alternatiu. Puigdemont diu que estan disposats a fer concessions al PSC tot i que destaca que el pressupost actual "preveu les dotacions més altes de la història en matèria social".

La votació del pressupost 2013 prevista al ple del dilluns pot acabar donant un tomb inesperat si prosperen les negociacions entre CiU i PSC iniciades a les darreres hores. Fins ara, CiU tenia coll avall que no tenia prou suports per aprovar definitivament el pressupost i l'alcalde, Carles Puigdemont, ha inclòs a l'ordre del dia la votació d'una qüestió de confiança que ja preveia perdre. La maniobra, però, permet a l'equip de govern que, si en el mes següent al ple no es presenta cap govern alternatiu, els pressupostos queden automàticament aprovats.

Puigdemont ha declarat que aquesta ha estat una "decisió extraordinària" que ha fet com a alcalde per "responsabilitat" i per evitar prorrogar els pressupostos del 2012. Ara bé, l'alcalde considera que la millor opció seria que els pressupostos quedessin aprovats de manera definitiva en el ple del dilluns i no haver d'esperar un mes més per fer-ho. Per això, estan intentant acostar posicions amb el principal grup de l'oposició, el PSC, per tal que s'abstingui i, així, el pressupost sigui vigent a partir de dilluns. "És important guanyar aquest mes perquè el pressupost és una eina per fer el què demana precisament l'oposició: lluitar contra la crisi", ha declarat Puigdemont.

Negociacions intenses

En les darreres hores, hi ha hagut diverses trobades entre la regidora socialista Sílvia Paneque i la regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, i la previsió és que els contactes es puguin allargar fins al cap de setmana per intentar trenar un acord abans del dilluns. "Nosaltres estem oberts a negociar fins al darrer moment", ha avançat Puigdemont, que demana als socialistes que facin un "gest de responsabilitat". "El PSC va governar durant 32 anys i sap que és un moment complicat, per això els demanem aquest gest", ha manifestat l'alcalde, que diu que entendria que el PSC fes un discurs crític als pressupostos durant el ple.

"Poden fer el discurs del no però els demano que s'abstinguin perquè permet guanyar a la ciutat un mes preciós", ha declarat Puigdemont, que també estén la mà al PPC, malgrat que els contactes entre les dues formacions no s'han donat amb la mateixa intensitat que amb el PSC.

L'alcalde també ha dit que estan disposats a què el PSC participi en la comissió d'execució del pressupost i estan acabant de calcular quines de les propostes del principal grup de l'oposició -especialment centrades en la generació d'ocupació i els serveis socials- poden encabir en el pressupost. Les propostes que fa el PSC suposaria engreixar el pressupost a l'entorn d'1,2 MEUR.

No obstant això, Puigdemont ha defensat que la proposta que porten a aprovació del ple -i que incorpora les mesures pactades en la fase inicial amb ICV i CUP- és "molt bona per a la ciutat" i argumenta que és la vegada "en tota la història" que els pressupostos tenen partides tan altes en matèria social".